Historisk arkiv

Skal vi fjerne SVs partistøtte, Djupedal?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Kaj-Martin Georgsen, politisk rådgiver (H), Dagbladet

Skal vi fjerne SVs partistøtte, Djupedal?

Kaj-Martin Georgsen, politisk rådgiver (H), Dagbladet 24.09.2003

Sosialistisk Venstreparti fornekter seg ikke. Partiet snakker gjerne om frihet og demokrati, men forfekter en politikk som i praksis går en annen vei.

Det siste grelle eksemplet på gammeldags, sosialistisk sensur avdekkes av Dagbladet 21. september. Der mener nemlig sosialistenes nestleder, Øystein Djupedal, at ordningen med skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner, bør avskaffes. Dette er en ordning som, slik den fungerer i dag, ble innført fra 1. januar i år, etter forslag fra Regjeringen. Når en privatperson gir gaver opp til 6000 kroner til frivillige organisasjoner gis det fradrag i skatt. Fradraget gjelder for gaver til organisasjoner som på forhånd er registrert hos skattemyndighetene. For å komme inn på listen, må enkelte formelle kriterier oppfylles. Listen finnes på Skatteetatens internett-sider.

Grunnen til at Sosialistisk Venstreparti vil avskaffe ordningen, er at partiet har funnet noen organisasjoner på listen som de ikke liker. Det gjelder konkret én organisasjon som Djupedal mener har en annen Israel-politikk enn Norge, og antakelig SV.

Jeg synes det er ganske utrolig at Djupedal, på en så avslørende måte, avdekker udemokratiske trekk. Det kan da umulig være slik at bare organisasjoner som står for offisiell norsk politikk skal nyte godt av fradragsberettigede gaver?

Ett av de aller viktigste, og mest verdifulle trekk ved vårt demokrati, er at vi ikke bare respekterer andres meninger, men også gir dem en mulighet til å komme frem i den offentlige debatt. Ved at ulike meninger brytes, kan vi lettere ta stilling og forme egne meninger.

Sosialistisk Venstreparti mottar i dag mye penger i støtte fra det offentlige. Samtidig er vi ganske mange, faktisk nesten 90 prosent av de som stemmer i valg, som ikke støtter partiet. Og vi er ganske mange som mener at Sosialistisk Venstrepartis politikk ville vært katastrofal for Norge om den skulle gjennomføres. Partiets politikk er dessuten på veldig mange områder i strid med Norges ”offisielle” politikk. Hva med å starte den politiske sensur med å fjerne partistøtten til SV, Djupedal? Det ville i alle fall vært konsekvensen bak SVs forsøk på logikk. Men Djupedal kan ta det med ro. I motsetning til Sosialistisk Venstreparti, vil regjeringspartiene forsvare demokratiet også gjennom støtte til de vi eventuelt ikke skulle like.