Historisk arkiv

Svar til Gjermund Hagesæter på spørsmål nr. 3 om grensen for tollfri vareimport på pakker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 3 til spørretimen 09.04.2003 fra representanten Gjermund Hagesæter

Stortingets president

"Grensen for å importere varer tollfritt fra utlandet er 200 kr. Denne grensen har stått stille siden 1975. Slik reglene er i dag, må mange kunder betale opp til 400-500 kr i frakt, moms og gebyrer for en CD til ca. 210 kr. Ifølge Dagens Næringsliv 3. april 2003, mener både Forbrukerrådet, Forbrukerombudet, Konkurransetilsynet, Posten og Samferdselsdepartementet at tiden nå er inne for å justere opp denne grensen. Er statsråden enig i at denne grensen nå bør oppjusteres?”

Ærede President

Finansdepartementet har nylig foreslått å heve gavegrensen fra 500 til 1000 kroner. En slik heving har forholdsvis liten betydning for konkurranseforholdene for næringslivet, og gaven vil dessuten som hovedregel være kjøpt inn med merverdiavgift i avsenderlandet. I forbindelse med høringen om gavegrensen har flere av høringsinstansene kommet med synspunkter til den ordinære grensen for avgiftsfri innførsel, som ikke er foreslått endret. Disse to formene for innførsel kan ikke sammenlignes. Det er en vesentlig forskjell på rene gavesendinger og ordinær vareimport.

Ved ordinær vareimport for salg i butikk i Norge påløper toll, særavgifter, frakt og gebyrer. Disse kostnadene – i tillegg til 24 prosent merverdiavgift - vil inngå i varens utsalgspris til forbruker. Varer som importeres direkte til forbruker vil derimot være ren tax free-handel. Til sammenligning er varer kjøpt på f eks handletur i Sverige belagt med svensk merverdiavgift. Den store forskjellen mellom tax-free-import og varesalg over disk gir norske næringsdrivende en stor konkurranseulempe dersom den avgiftsfrie grensen skal heves opp til det mangedobbelte. Handelens og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) har uttrykt stor bekymring for denne konkurranseulempen. Vår grense ligger nokså nær EUs på 45 EURO.

En avgiftsfri grense på for eksempel 1000 kroner vil åpne nye markeder for tax-free-import av klær, elektronisk utstyr, møbler osv. Det vil igjen kunne føre til utflagging av norske bedrifter og arbeidsplasser. Videre er konsekvensene for statens inntekter av utvidet tax-free-handel ikke utredet, men må kunne antas å være betydelige.

For å lette importen av småvarer er det imidlertid viktig at den kan skje så smidig og enkelt som mulig. Tollvesenet har fra 1. januar åpnet forfortolling over internett, og Posten har fulgt opp med lavere gebyrer fra 1. mars. Tollvesenet har sett en betydelig økning i antall internettfortollinger den siste tiden, og vi vil jobbe videre for å sikre en utvikling på dette området.