Historisk arkiv

Svar til Svein Roald Hansen på spørsmål nr. 1 om reisegodsreglene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 1 til spørretimen 12.02.2003 fra representanten Svein Roald Hansen

Stortingets president

"I en pressemelding 8. juli i fjor varslet finansministeren at alle kvoter i reisegodsreglene, unntatt for kjøtt, alkohol og tobakk, skulle fjernes fra 1. januar i år. Kvoten for kjøttvarer skulle økes fra 3 til 10 kilo. Under budsjettbehandlingen ble det gitt bred støtte til dette.

Hva er begrunnelsen for at Finans­depar­te­mentet går tilbake på dette og vil beholde en samlet vektgrense for matvarer, inkludert kjøttvarer på 10 kilo, og hvorfor er de nye bestemmelsene ikke innført fra 1. januar?”

President

Finansdepartementet sendte i sommer ut et forslag til omfattende opprydning og forenkling i reisegodsforskriften. Det har naturlig nok vært stor fokus på den del av forslaget som går ut på å oppheve kvoter og unntak.

Som det fremgår av den pressemelding som representanten viser til, var dette et forslag og planen var at det nye regelverket skulle på plass 1. januar 2003. Forslaget er også omtalt i statsbudsjettet hvor Stortinget ble informert om at etter at Finansdepartementet har vurdert de innkomne høringsinnspill, vil den nye forskriften bli fastsatt så raskt som mulig. Finanskomiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet, tok dette til etterretning.

Det regelverket som nå bortfaller hadde bl.a. kvoter for toll- og avgiftsfri innførsel av sukker og sjokolade- og sukkervarer. I tillegg kom den toll- og avgiftsfrie kvoten på 10 kg meieriprodukter, korn og melvarer, frukt, bær, grønnsaker, blomsterløk og knoller, avskårne roser, nelliker og brudeslør. Innenfor disse 10 kg kunne det tas med inntil 3 kg kjøtt, flesk og bearbeidede kjøttvarer. Når det gjaldt f.eks. bildekk, sykler, kjøleskap, frysere og fjernsynsmottakere kunne dette ikke tas med toll- og avgiftsfritt i det hele tatt.

Etter utløpet av høringsfristen foretok Finansdepartementet en nøye vurdering av de innspill som kom inn, og dette var viktigere enn å få fastsatt forskriften fra 1. januar 2003. Som nevnt inneholder forskriften en rekke andre bestemmelser enn kvoter for kjøtt etc, og det kom også innspil på dette som måtte vurderes.

På bakgrunn av sterke bekymringer som kom inn i høringsrunden, modifiserte vi forslaget noe ved å ta inn ost og fôrvare i kvoten. Jeg presiserer imidlertid at det ikke er en generell kvote for mat. Kvoten på 10 kg omfatter kun kjøtt, ost og fôrvarer. Man kan derfor ta med seg 10 kg kjøtt, men må da la osten ligge. Øvrige matvarer reguleres bare av de generelle verdigrensene.