Historisk arkiv

Svar til Tore Nordtun på spørsmål nr. 1 om omorganisering av Toll- og avgiftsetatens ytre forvaltning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 1 til spørretimen 07.05.2003 fra representanten Tore Nordtun

Stortingets president

"Det arbeides nå med en gjennomføring av omorganisering av Toll- og avgiftsetatens ytre forvaltning. Toll- og avgiftsdirektoratets arbeidsgruppe foreslo en kontrollenhet i Egersund. Dette med bl.a. bakgrunn i de store fiskerihavnene, fergetrafikken samt de mange skipsanløp i Jøssingfjord og Rekefjord.

Kan statsråden stadfeste at Tollvesenets ekspedisjonsenhet i Egersund blir som foreslått av arbeidsgruppen?”

President

I omtalen av denne saken i St.prp. nr. 1 (2002-2003) ble det vist til at utviklingen i trafikkmønster og smuglemetoder har medført at etaten har et stort behov for å effektivisere og endre organiseringen av dagens distriktsforvaltning på bred basis. Det eksisterer i dag et klart misforhold mellom etatens bemanningsfordeling og oppgavefordeling i de forskjellige delene av landet. I tillegg har nye elektroniske kommunikasjonsløsninger ført til at etatens samhandling med næringslivet i stadig større grad vil være stedsuavhengig. Eksempelvis behandles hele 97 prosent av alle innførsels- og utførselsdeklarasjoner elektronisk.

Arbeidet med å vurdere ny hensiktsmessig organisering av toll- og avgiftsetatens ytre forvaltning har pågått siden desember 2001, og prosessen er nå inne i sin sluttfase. Stortinget vil bli orientert om Regjeringens beslutning i forbindelse med fremleggelsen av Revidert nasjonalbudsjett 2003 nå i mai.

Jeg ber representanten Nordtun om forståelse for at jeg ikke finner det riktig å gå inn på enkeltsider ved denne saken før fremleggelsen av Revidert nasjonalbudsjett, det være seg om Egersund eller andre aktuelle steder.