Historisk arkiv

Urealistisk av Schjøtt-Pedersen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Øystein Børmer (H), Nordlys

Urealistisk av Schjøtt-Pedersen

Statssekretær Øystein Børmer (H), Nordlys 1. november 2003

Arbeiderpartiets Karl Eirik Schjøtt-Pedersen hevder i en artikkel i Nordlys 28. oktober at Norge burde søke om å få utsatt innføringen av full arbeidsgiveravgift. Dette forslaget er fullstendig urealistisk.

Landsdelsutvalget for Nord-Norge var selv på besøk i Brussel 9. oktober. Der fikk de klar beskjed fra ESA om at noen utsettelse ikke kom på tale. Den fulle differensierte arbeidsgiveravgiften, slik vi kjenner den i dag, er dessverre ulovlig fra 1. januar 2004. Dersom Arbeiderpartiet skulle få et stortingsflertall med seg for å utsette ordningen, innebærer det et betydelig erstatningsansvar for hver enkelt bedrift. Det ville være å spille hasard med distriktsarbeidsplasser.

Jeg vil understreke at denne Regjeringen har nedlagt et betydelig arbeid for å beholde dagens ordning og gitt den høyeste prioritet. Det har vært avholdt mange møter mellom ESA og norske myndigheter. ESA har vært i tett dialog med Kommisjonen, hvor ESA har videreformidlet de norske synspunktene. Det har også vært direkte kontakt mellom Kommisjonen og norske myndigheter på embetsplan. Kommunalministeren og jeg har forsvart den norske ordningen i møter med ESA og Kommisjonen. Statsministeren har også hatt møte med Kommisjonen. Da det ble klart at ESA sa nei, har vi arbeidet frem de beste løsningene innenfor de rammene som EØS-avtalen setter.