Historisk arkiv

Emballasjeavgift gir uheldig konkurransevridning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Øystein Børmer (H), Vårt Land

Emballasjeavgift gir uheldig konkurransevridning

Statssekretær Øystein Børmer (H), Vårt Land 04.06.2004

Regjeringen har i Revidert nasjonalbudsjett foreslått å avvikle grunnavgiften på engangsemballasje for drikkevarer fra 1. juli 2004. I et leserinnlegg i Vårt Land 27. mai påstår Marte O. Kittilsen i Norges Naturvernforbund at fjerning av emballasjeavgiften vil svekke miljøet. Dette er ikke tilfelle. Bakgrunnen for at Regjeringen foreslår å fjerne avgiften er at nettopp at den ikke kan begrunnes ut fra miljøhensyn. Avgiften gir dermed en uheldig konkurransevridning i disfavør av engangsemballasje som gjenvinnes. Denne konkurransevridningen har også Konkurransetilsynet pekt på.

I artikkelen vises det til at Regjeringens begrunnelse er udokumentert samtidig som det hevdes at Regjeringen kun baserer seg på en forskningsrapport fra Stiftelsen Østfoldsforskning (STØ). Jeg skal ikke gå inn på å kommentere forutsetninger som er gjort i rapporten det vises til i artikkelen, men viser til at Regjeringen blant annet støtter seg til miljømessige vurderinger i Miljøverndepartementet. I tillegg kan nevnes at myndighetene i forbindelse med tidligere vurderinger av systemet for emballasjeavgifter for drikkevarer har fått uavhengige forskere til å vurdere emballasjeavgiftssystemet. I forbindelse med omtale av saken i St. meld. nr. 2 (1998-1999) Revidert nasjonalbudsjett 1999 ble det referert til en rapport fra Østlandsforskning (ØF-rapport nr 09/1997 Miljøavgifter på drikkevareemballasje) hvor det ble uttalt at en ".. ikke finner faglig begrunnelse for den differensiering mellom ombruk og materialgjenvinning grunnavgiften innebærer."

Forslaget om å fjerne avgiften er ikke noe nytt initiativ. Grunnavgiften ble faktisk første gang foreslått fjernet av regjeringen Jagland høsten 1996. Når denne Regjeringens reiser forslaget på nytt, er det med bakgrunn i fraværet av miljøgevinst samt den uheldige konkurransevridningen. Det er også grunn til å minne om at forslaget gir en samlet avgiftslette på 300 millioner kroner i året. En lette som kommer den enkelte forbruker til gode, og som blant annet kan være et bidrag i arbeidet for å minske grensehandelen.