Historisk arkiv

En rettferdig modell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Per-Kristian Foss, Finansavisen

En rettferdig modell

Finansminister Per-Kristian Foss, Finansavisen 16.10.1004

I Finansavisen 15. oktober stiller advokat Johannes Andersen i KPMG spørsmål ved om motivet for å innføre kontinuitet ved arv og gave av aksjer er å få et riktig prinsipp eller å ramme aksjeoverføringer. Regjeringens forslag om å innføre aksjonærmodellen er basert på tanken om rettferdig beskatning.

Forslaget om at barna skal overta mor eller fars kostpris på aksjene ved arv eller gave (kontinuitet ved arv og gave) må ses i sammenheng med innføringen av aksjonærmodellen fra 2006. Aksjonærmodellen innebærer at utbytte utover en risikofri avkastning av aksjonærens kostpris (skjermingsgrunnlag) beskattes. Hvis dagens regler, som innebærer at barna får lagt salgsverdien til grunn som sin kostpris, beholdes når aksjonærmodellen innføres vil skjermingsgrunnlaget på barnas hånd kunne bli høyere enn på mor eller fars hånd. Dette vil innebære at barna kan ta ut høyere skattefritt utbytte enn mor eller far kunne før generasjonsskiftet. Dagens regler vil dermed føre til at utsettelse av utbytteuttak til etter generasjonsskiftet kan gi vesentlige skattebesparelser.

Departementet foreslår også at den som overtar en latent skattepliktig gevinst skal få fradrag i arveavgiftsgrunnlaget på aksjen for nåverdien av den fremtidige skatten, sjablonmessig satt til 20 prosent av gevinsten. For generasjonsskifter hvor barna planlegger å sitte lenge med aksjene, vil den reelle nåverdien av den latente skatten bli liten. Hvis barna sitter med aksjene til barnebarna overtar vil det ikke utløses gevinstskatt på barnas hånd. Fradraget for den sjablonmessige nåverdien vil i slike tilfeller innebære en lettelse i arveavgiften ved generasjonsskiftet uten økt skatt.

Motivet for forslaget er følgelig ikke å ramme aksjeoverføringer, men å gjøre nødvendige endringer som følge av innføringen av aksjonærmodellen.

Ved overføring av ikke-børsnoterte aksjer kan arveavgiftsverdien fortsatt settes til 30 eller 100 prosent av aksjenes andel av selskapets skattemessige verdier. Normalt er dette langt lavere enn omsetningsverdien. Dersom dette også er lavere enn mor eller fars kostpris på aksjene, foreslås det at barnas kostpris settes lik arveavgiftsverdien. Dette er samme kostpris som barna får i dag, og innebærer derfor ingen innstramning.