Historisk arkiv

Fornuftige skatteregler for individuelle pensjonsordinger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Øystein Børmer (H), Dagens Næringsliv

Fornuftige skatteregler for individuelle pensjonsordinger

Statssekretær Øystein Børmer (H), Dagens Næringsliv 16.01.2004

I Dagens Næringsliv 7. januar 2004 hevder Berge i Berge Partners at man straffer pensjonssparing skattemessig i Norge. I hovedsak refererer Berge til skattereglene for individuelle pensjons­ordninger etter skatteloven (IPA). Fremstillingen er dessverre feilaktig.

Utbetaling av midler fra IPA skattlegges som pensjonsinntekt. Marginal­skatten avhenger av hvilke skatteregler pensjonisten skattlegges etter. For pensjonsinntekt under 906 900 kroner gir skattereglene for pensjonister en marginalskatt på pensjonsinntekt på maksimalt 44,5 pst. Det er altså ikke riktig at marginal­skatten på utbetalingen er "44,7 pst. og stigende".

Det gis fradrag i alminnelig inntekt for innbetalinger til IPA. I tillegg er pensjonsformuen fritatt for formuesskatt og avkastningen er fritatt for skatt på alminnelig inntekt. Utbetalingene blir som nevnt skattlagt som pensjonsinntekt. Skatte­fordelene gjør sparing i IPA interessant for mange skattytere. I 2001 var det om lag 120 000 skattytere som krevet fradrag for innbetalinger til IPA. De samlede innbetalingene dette året var på om lag 1,1 milliarder kroner.