Historisk arkiv

Grundig og faglig fundert utredning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Per-Kristian Foss (H), Aftenposten

Grundig og faglig fundert utredning

Finansminister Per-Kristian Foss (H), Aftenposten 08.07.2004

Når man stiller spørsmål får man ikke alltid det svaret man helst ønsker seg. De fleste av oss aksepterer det og kan leve med det. Øystein Hedstrøm fra Fremskrittspartiet har det åpenbart ikke på samme måte. I sitt innlegg i Aftenposten 3. juli karakteriserer han rapporten fra ekspertutvalget som nylig har vurdert Norges kapitalstyrke, som en politisk innstilling ikledd en fagøkonomisk drakt.

Det er mulig at Hedstrøm har gått noe fort frem da han leste rapporten. På side tre i rapporten er det redegjort for sammensetningen av utvalget. Gruppen besto av tre fremtredende fagøkonomer (professor Agnar Sandmo, forskningsdirektør i Statistisk sentralbyrå Ådne Cappelen og førsteamanuensis Tone Ognedal), en representant fra Finansdepartementet og en representant fra Næringsdepartementet. Gruppen ble ledet av Sandmo, en av Norges mest respekterte fagøkonomer, og de uavhengige ekspertene utgjorde et flertall i gruppen. Jeg har vanskelig for å forstå hvordan denne gruppen kan beskyldes for å opptre som en politisk aktør, slik Hedstrøm hevder. Gruppen var for øvrig enstemmig i sine anbefalinger.

Hvilke svar var det så gruppen ga som falt Hedstrøm tungt for brystet? Ekspertgruppen konkluderte med at det ikke er belegg for å hevde at det er knapphet på kapital i norsk næringsliv. I den grad det er svikt i kapitalmarkedet, gjelder det først og fremst små bedrifter i oppstartsfasen. Gruppen advarer imidlertid mot å opprette offentlige fond for hjelpe på dette. Dersom markedssvikt gir lav kapitaltilgang, bør dette eventuelt løses ved ordninger rettet mot den spesifikke markedssvikten, ikke med generell økt kapitaltilgang for en næring. Vi har allerede etablert et betydelig virkemiddelapparat med sikte på rette opp markedsvikt. Viktigst er Innovasjon Norge. Gruppen understreker videre at plassering av Petroleumsfondet innenlands ville kunne føre til lavere avkastning på investeringer i Norge, økt kostnadsvekst, høyere rente og sterkere kronekurs. Vi vet fra den nære forhistorien at er det noe som ikke hjelper norsk næringsliv, så er det sterkere krone. Gruppen viser også til at det å gi etter for enkeltgrupper som vil bruke petroleumsformuen til å skaffe seg særordninger, kan redusere verdien av ressursene og således verdiskapingen i norsk økonomi.

Gruppen har levert en grundig og godt faglig fundert utredning. For alle som har kjennskap til professor Sandmo framstår Hedstrøms utsagn om hans, og de øvrige ekspertenes, antatt manglende faglige integritet som i beste fall temmelig pussig.