Historisk arkiv

Hva er APs skatte-alternativ?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Per-Kristian Foss (H), Dagens Næringsliv

Hva er APs skatte-alternativ?

Finansminister Per-Kristian Foss (H), Dagens Næringsliv 11.10.1004

Regjeringen har tidligere år lagt frem en skattereform. De overordnede målene er et bedre og mer rettferdig skattesystem og redusert skatte- og avgiftsnivå. I Stortingets behandling av meldingen, satte Arbeiderpartiet seg helt på sidelinjen, ved å si nei til alt og uten alternative forslag. Det tidligere regjeringsbærende partiet ser ut til å ha fobi mot å delta konstruktivt i enhver skattedebatt for tiden. Men det å lukke øynene løser ikke problemene. Ved å stå igjen som den fremste forsvarer av dagens skattesystem, vil Arbeiderpartiet bevare den store urettferdigheten i dagens system. Og i tillegg ser da Jens Stoltenberg bort fra at vi må reformere vårt skattesystem for at vi skal ivareta våre EØS-forpliktelser.

En av de største urimelighetene i dagens skattesystem er imidlertid at arbeidsinntekter kan bli skattlagt vidt forskjellig avhengig av om de er opptjent av en lønnstaker, en aktiv eier i eget aksjeselskap eller en personlig næringsdrivende. Dagens delingsmodell har ikke lykkes i å skape en slik likebehandling.

Regjeringens forslag er å fjerne delingsmodellen og i større grad harmonisere marginalskattene på lønn og på aksjeutbytter. Det siste skal dels skje ved en senkning av marginalskattene på lønn, men den største endringen foreslås ved å øke marginalskatt på høye utbytter kraftig, fra dagens 28 pst. til drøyt 48 pst. Dermed blir marginalskatten om lag den samme enten arbeidsinntekt tas ut som lønn eller utbytte. Regjeringen har lagt betydelig vekt på at også skattytere med midlere og lave inntekter skal få redusert skatt, slik at progresjonen i skattesystemet i hovedsak bevares.

Regjeringens foreslår i neste års budsjett å redusere toppskattesatsene med 2,5 og 4 prosentpoeng i henholdsvis trinn 1 og 2. Høyeste marginalskatt på lønnsinntekt (inkl. arbeidsgiveravgift) reduseres dermed fra 64,7 pst. i dag til 61,5 pst. Men for å sikre tilstrekkelig likebehandling kreves ytterligere reduksjon i 2006.

Arbeiderpartiet er for å fjerne delingsmodellen og å innføre aksjonærmodellen. Men når Jens Stoltenberg ikke vil redusere marginalskattene på arbeidsinntekt, aksepterer han at særlig de ressurssterke med høy inntekt kan slippe unna høye marginalskatter. Det kan de gjøre ved å organisere virksomheten sin som et aksjeselskap, og ta ut arbeidsinntekt som utbytte i stedet for som lønn. Høye formelle satser kan se fint ut, men vil gi et dårlig bilde av den faktiske progresjonen i skattesystemet. Er Arbeiderpartiet mest opptatt av symboler eller av reell utjevning og likebehandling?