Historisk arkiv

Oppgaveplikter og den lille bedrift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Kaj Martin Georgsen (H), politisk rådgiver for finansministeren, Dagens Næringsliv

Oppgaveplikter og den lille bedrift

Kaj-Martin Georgsen (H), politisk rådgiver for finansministeren, Dagens Næringsliv 11.05.2004

I Dagens Næringsliv 6. mai kommer siviløkonom Ulf Chr. Ombustvedt med et hjertesukk, som gjelder summen av oppgaveplikter knyttet til selvangivelsen for det aksjeselskapet han driver. Vi forstår hjertesukket, og er opptatt av forenklinger for å begrense oppgavepliktene og minske arbeidsbyrden på grunn av dem. Man må imidlertid se oppgaveplikter for næringslivet i en større sammenheng.

Et aksjeselskap skal avlegge revidert årsregnskap og rapportere det til Regnskapsregisteret i Brønnøysund. Små selskaper har visse forenklinger i regnskapskravene. Det er brede samfunnspolitiske hensyn som ligger bak kravet om avlegging og registrering av resultatregnskap og balanse i alle aksjeselskaper. At det skal vedlegges kopi av dette ved innsending av selvangivelse til ligningsmyndighetene, blir da ingen spesielt stor ekstrabyrde. Det samme gjelder styreberetning og styreleder-bekreftelse. Byrden kan for øvrig etter hvert avlastes gjennom Altinn-løsningen, som innebærer at levering kan skje felles (ett sted) med sikte på flere mottakere/brukere.

Dagens skattesystem krever visse tilleggsbilag til selvangivelsen fra et aksjeselskap. I første rekke gjelder dette næringsoppgave, verdispesifikasjoner, avskrivningsskjema, RISK-beregning, aksjonærregisteroppgave m.v. Formålet er å bidra til korrekt ligning av selskapet og aksjonærene. Dette må sies å være også til aksjeselskapets egen fordel. RISK-oppgaven kan forhåpentlig fjernes fra 2006 som ledd i Regjeringens skattereform. Arbeidet med aksjonærregisteroppgaven blir naturlig nok størst og mest komplisert ved oppstarten av dette registeret (for 2003). For senere år vil arbeidet med aksjonærregisteroppgaven bli enklere.

Foretak med lønnet sysselsetting må ivareta arbeidsgiveransvaret i skattesystemet, blant annet ved innsending av årsoppgave for arbeidsgiveravgift og skattetrekk, samt kontrolloppstilling over forholdet mellom regnskapsførte og lønnsinnberettede beløp. Dette gjøres for å sikre riktig lønnsbeskatning og avgiftsberegning, og reduserer behovet for kontrollbesøk med regnskapsettersyn hos arbeidsgiverne. Lønn er det største av alle skattegrunnlag i Norge. Pålitelige arbeidsgiveroppgaver er en vesentlig forutsetning for de meget omfattende forenklinger som er gjennomført i oppgavepliktene for det store flertall av skattytere, slik vi har fått det med systemet med forenklet selvangivelse.