Historisk arkiv

Regjeringen styrker frivilligheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Harald Solberg (KrF), Vårt Land

Regjeringen styrker frivilligheten

Statssekretær Harald Solberg (KrF), Vårt Land 03.05.2004

Frivillige organisasjoner har hatt, og har, en sentral rolle i utformingen av det velferdssamfunn vi har i Norge i dag. For Regjeringen er det viktig å sikre frivillige organisasjoner gode og stabile økonomiske betingelser. Dette har vi også fulgt opp i praksis gjennom momskompensasjonsordningen og en kraftig økning i stimulansen for å gi gaver gjennom økt gavefradrag.

I Vårt Land 26. april stiller Bjørn Erik Høgseth spørsmål knyttet til merverdiavgiftsregelverket som bør besvares. Her spørres det hvorfor regjeringen har innført merverdiavgift på utleie av organisasjonslokaler med virkning fra 1. januar 2004.

Innlegget synes imidlertid å være basert på en misforståelse. Det er ikke foretatt noen endringer i regelverket slik det hevdes. Etter dagens regelverk er utleie av fast eiendom i utgangspunktet ikke merverdiavgiftspliktig. Dette gjelder også utleie av organisasjonslokaler. Etter en særlig ordning er det imidlertid mulighet for utleiere til å velge å frivillig registrere seg i merverdiavgiftsmanntallet og på den måten bli avgiftspliktig for utleie av fast eiendom til bruk i merverdiavgiftspliktig virksomhet. Denne muligheten til å frivillig registrere seg er som regel en stor fordel fordi det gir den som leier ut rett til fradrag for merverdiavgiften på sine anskaffelser. Uten en slik registrering vil utleier ikke ha denne fradragsretten. Merverdiavgiften som faktureres på leien har leietaker igjen rett til å fradragsføre. Skulle en slik registrering av ulike grunner likevel ikke anses som en fordel, er ordningen som nevnt frivillig.

Fra 1. januar 2004 er det gjort en endring i denne ordningen som ledd i innføringen av den nye kompensasjonsordningen for merverdiavgift for kommuner og fylkeskommuner. Dette innebærer at det nå også er adgang til å velge å registrere seg for utleie av fast eiendom til kommuner og fylkeskommuner til bruk i virksomhet som gir rett til kompensasjon. Men det er fortsatt en ordning som er basert på frivillig registrering.

Denne ordningen går derfor ikke på tvers av Regjeringens målsetting om styrke rammevilkårene for frivillig arbeid.