Historisk arkiv

Rettferdig skattereform

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Politisk rådgiver Kaj-Martin Georgsen (H), Asker og Bærums Budstikke

Rettferdig skattereform

Politisk rådgiver Kaj-Martin Georgsen (H), Asker og Bærums Budstikke 22.04.2004

Nina Langfeldt har lest forslaget til skattereform og funnet at den gir en forverring av aleneforeldres situasjon. Dette er galt. Her er det ingen forslag om endringer i de særskilte skattereglene for eneforsørgere, og Regjeringen vil fortsatt prioritere utsatte grupper med svak økonomi.

Gjennom en rekke trygde- og overføringsordninger samt lempelige skatteregler har det offentlige lagt til rette for å lette en ofte vanskelig økonomisk situasjon for mange eneforsørgere. Regjeringen ønsker å videreføre arbeidet for denne gruppen. Når det gjelder skatt, kommer i dag eneforsørgere inn under skatteklasse 2 og får dermed et ekstra høyt bunnfradrag i alminnelig inntekt. I tillegg kan de tjene mer før de begynner å betale toppskatt. En eneforsørger med for eksempel 300 000 kroner i lønn vil i 2004 betale 9 212 kroner mindre i skatt enn en enslig lønnsmottaker med samme inntekt. Dessuten kan eneforsørgere som mottar overgangsstønad, bli beskattet etter den såkalte skattebegrensningsregelen. Denne regelen sikrer at skatten på forholdsvis lave inntekter blir enda lavere enn med ordinære klasse 2-regler. I mange tilfeller null.

I stortingsmeldingen om Skattereform foreslår Regjeringen ingen endringer i de særskilte skattereglene for eneforsørgere. Det varsles imidlertid en vurdering av de forskjellige fradrags- og særordningene i skattesystemet med sikte på forenkling. Men dette må blant annet ses i sammenheng med forslaget om å utvide minstefradraget for lønnsinntekter. Regjeringen vil samtidig fortsatt prioritere støtte til de gruppene som nyter godt av de sosialt begrunnede fradragene.

Når Regjeringen legger opp til skattelettelser på 12 milliarder kroner over en treårsperiode, vil det også komme eneforsørgerne til gode. Utvidelsen av minstefradraget er nevnt. Videre vil de med egen bolig få skattelette som følge av at fordelsbeskatningen endelig fjernes, mens de med middels til høy arbeidsinntekt vil få redusert toppskatt. Eneforsørgere med netto skattepliktig formue vil nyte godt av nedtrappingen av formuesskatten.

Nina Langfeldt skriver at hun er opptatt av å lære sine barn at verden ikke er rettferdig og at den aldri kommer til å bli det. Jeg skal ikke legge meg opp i hennes barneoppdragelse, men bare advare mot å trekke linjer fra dette til Regjeringens skattereform. Regjeringens utgangspunkt er jo nettopp å sikre en mer lik og rettferdig beskatning og et enklere og forutsigbart skattesystem. Med Regjeringens forslag til skattereform er vi et godt stykke på vei for å nå dette målet.