Historisk arkiv

Ryddig reform

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Kaj-Martin Georgsen (H), politisk rådgiver for finansministeren, Haugesunds Avis

Ryddig reform

Kaj-Martin Georgsen (H), politisk rådgiver for finansministeren, Haugesunds Avis 04.03.2004

Sigmund Kveinen mener at omleggingen av trafikkskadeavgiften er en bra reform som er klønete gjennomført. Jeg er enig i at det er en bra reform, og for de fleste av oss er omleggingen helt uproblematisk.

Bakgrunnen er at Stortinget før jul vedtok at trafikkskadeavgiften skal inngå i årsavgiften som innkreves av Toll- og avgiftsdirektoratet, og ikke innbetales over bilforsikringspremien som i dag. Dette blir gjort fordi det gir klare effektivitetsgevinster. Samtidig som årsavgiften øker med 350 kroner skal med andre ord premien for bilforsikring reduseres tilsvarende. Når de gjelder de bilistene som allerede har betalt trafikkskadeavgiften for 2004 vil de få denne refundert eller godskrevet av forsikringsselskapene. Dette har næringen bekreftet en rekke ganger, senest i en pressemelding fra FNH 27. februar i år. Dermed blir bilforsikringen for 2004 totalt 350 kroner lavere enn om selskapene skulle kreve inn avgiften, mens årsavgiften øker tilsvarende.

Sigmund Kveinen synes det er uforståelig at Høyre støtter opp om en slik omlegging. Jeg kan forsikre Kveinen om at det er helt uproblematisk. Små og store reformer som effektiviserer og gir innsparinger har alltid vår prioritet. Denne omleggingen alene er beregnet å spare staten for 40 millioner kroner. Omlegginger av regelverk vil alltid bety noen praktiske utfordringer, uansett tidspunkt for gjennomføring. Men det bør i seg selv ikke være et påskudd for å utsette reformer som bidrar til å effektivisere offentlig sektor.