Historisk arkiv

Skatteadvokater forvirrer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Øystein Børmer (H), Finansavisen

Skatteadvokater forvirrer

Statssekretær Øystein Børmer (H), Finansavisen 06.12.2004

Etter hvert som erkjennelsen om EØS-avtalens betydning for skattereglene siver inn hos både advokater og myndigheter, kommer stadig friskere utspill fra advokater for å få spalteplass til egen markedsføring. En foreløpig topp ble nådd i Finansavisen 2. desember av advokat Tore Paulshus. Han er forvirret og bekymret over finansministerens uttalelser om at skattereglene for utbytte vil bli endret, slik at norske og utenlandske aksjonærer blir behandlet likt. Paulshus er bekymret for at dette kan bety at nordmenn blir pålagt utbytteskatt, hvilket i følge han vil være en bombe!

Det bør kunne forventes at advokater som lever av å gi skatteråd, følger med på de aller mest sentrale endringene i skattesystemet. Allerede i Skaugeutvalgets utredning, som ble framlagt i februar 2003, ble det foreslått utbytteskatt på personlige aksjonærer gjennom aksjonærmodellen. De advokatene som ikke fikk med seg dette, fikk en ny sjanse da forslaget ble fulgt opp i Skattemeldingen i mars i år. Utbytteskatt på personlige aksjonærer vil få virkning først i 2006, noe Odelstinget ga sin tilslutning til sist fredag.

De som ønsker å følge med i hva tilpasningene vil gå ut på, kan se hva finansministeren uttalte om dette i Odelstinget sist fredag:

”Det arbeides nå med tilpasninger av kildeskatten for [slike] aksjonærer innen EØS i lys av aksjonærmodellen og EFTA-domstolens uttalelse, med tanke på aksjonærmodellens ikraftsetting i 2006. I denne sammenheng vil jeg på bakgrunn av EFTA-domstolens uttalelse vurdere å fremme forslag for Stortinget om tilpasninger i kildeskatten for personlige aksjonærer bosatt i EØS-land også for inntektsåret 2005. Jeg vil også vurdere å foreslå en lovendring som for 2005 gir personlige norske aksjonærer i selskaper innen EØS, rett til godtgjørelse på utbytte, slik at også de unngår økonomisk dobbeltbeskatning.”