Historisk arkiv

Skattesystemet skal oppleves som rettferdig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Øystein Børmer (H), Dagsavisen

Skattesystemet skal oppleves som rettferdig

Statssekretær Øystein Børmer (H), Dagsavisen 12.05.2004

Arbeiderpartiets fraksjon i Finanskomiteen har bedt Finansdepartementet gjennomføre skatteberegninger på et opplegg som i pressen er blitt presentert som Regjeringens forslag, jf. oppslag i Dagsavisen 3. mai.

Beregningene av utvalgte deler av en skattereform som Dagsavisen presenterer som Regjeringens forslag, blir både mangelfulle og misvisende. Beregningene ser blant annet bort fra lettelser knyttet til endringer i bunnfradrag i Regjeringens reformskisse utgjør 6 milliarder kroner, inndekking på om lag 6 milliarder kroner og innføring av skjermingsmodellen for personlig næringsdrivende. Beregningene danner dermed et dårlig grunnlag for å diskutere endringer i skattesystemet.

Fordi Regjeringen ikke har tatt stilling til alle satser, beløpsgrenser og fradragsordninger, er det ikke grunnlag for å lage detaljerte framstillinger av fordelingsvirkningene av reformskissen. Meldingen beregner likevel hovedtrekk i fordelingsvirkningene basert på en skisse til satser m.m. Disse beregningene viser at alle grupper i gjennomsnitt får redusert skatt, og at skattesystemet også etter reformen vil være omfordelende.

Gruppen med de høyeste inntektene (tiende desil) får redusert skatten med 1,3 prosent av samlet inntekt (arbeids- og kapitalinntekt). Til sammenligning ble det i skattereformen som Arbeiderpartiregjeringen la fram i 1992, anslått at den gjennomsnittlige skattelettelsen for lønnstakere med de høyeste lønnsinntektene (dvs. over 400 000 kroner, gruppen utgjorde vel 14 prosent av lønnstakergruppen) anslått til 1,9 prosent av lønnen.

Fokus bør nå dreies mot hvilke systemendringer vi trenger for at skattesystemet skal oppleves som rettferdig og bidra til verdiskaping og trygge sysselsettingen. Hovedutfordringen med dagens skattesystem er at arbeidsinntekter beskattes svært ulikt. Med Regjeringens forslag vil denne skjevheten bli rettet opp, samtidig som skattereformen gjør næringslivet bedre rustet til å delta i den internasjonale konkurransen.

Regjeringen vil gjerne diskutere både systemendringer og fordelingsvirkninger av dette. Men det kan ikke skje på bakgrunn av de svært usikre og fordreide beregningene som Arbeiderpartiet presenterer.