Historisk arkiv

Småbåtregisteret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Kaj-Martin Georgsen (H), politisk rådgiver for finansministeren, VG

Innlegg i VG av Kaj-Martin Georgsen (H), politisk rådgiver for finansministeren (12.08.2004).

Småbåtregisteret

Kaj-Martin Georgsen (H), politisk rådgiver for finansministeren, VG 12.08.2004

I denne spalten 3. august, kritiserer Knut Tronstad Regjeringens avgjørelse om å sette småbåtregisteret ut på anbud. Han skriver blant annet at han er svært fornøyd med småbåtregisteret slik det er organisert under Tolletaten. Videre at Tolletaten har gjort en kjempeinnsats med å etablere dette. Det er også vi enig i. Likevel er ikke det gode nok argumenter for at det offentlige behøver å fortsette å drive registeret videre som i dag.

Knut Tronstad skriver at en anbudsutsetting av småbåtregisteret vil føre til en avvikling av registeret slik vi kjenner det nå. "Det betyr fritt frem for tyver og kjeltringer". Dette er en påstand som Tronstad selvsagt ikke har belegg for. Registeret vil i fremtiden være tilgjengelig for brukergruppene på lik linje med dagens register. Dette innebærer at opplysninger fra småbåtregisteret i utgangspunktet skal være tilgjengelig for alle, og at direkte oppslag kan finne sted innenfor rammene av formålene bak registeret. En ny eier vil også bli møtt med krav til brukervennlighet og tilgjengelighet for den som er registrert, eller som ønsker å registrere sin båt i det nye registeret.

Videre antyder Tronstad at dette vil bli til en pris og betingelser "som er langt ute på viddene." Dette er opplagt bare spekulasjoner. Anbudskonkurransen om overtakelse og drift av det sentrale småbåtregisteret er nettopp ferdig (2. august), og hele 10 virksomheter leverte tilbud. Hvilke priser som vil bli gjeldende med ny registereier er derfor altfor tidlig å si noe om. I dag betaler man en engangsavgift på 300,- kr.

Departementet vil bruke noe tid på å vurdere tilbudene, og tar sikte på at meddelelse om tildeling av kontrakt kan finne sted primo september. Departementet har som mål at ny registereier kan overta registeret fra 1. januar 2005.

Når småbåtregisteret ikke lenger er et offentlig register, forsvinner også fremtidige regjeringers mulighet for å ilegge en båtavgift. Dette har Høyre hele tiden vært imot og vi har fryktet at et slikt register skulle berede grunnen for dette.