Historisk arkiv

Vil Arbeiderpartiet øke boligskatten?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Kaj-Martin Georgsen (H), politisk rådgiver for finansministeren, diverse aviser

Vil Arbeiderpartiet øke boligskatten?

Kaj-Martin Georgsen (H), politisk rådgiver for finansministeren, diverse aviser, juli 2004

Regjeringen har denne våren lagt frem og fått behandlet i Stortinget sitt opplegg for skattereform. Reformen vil bety lavere skatt for alle inntektsgrupper og et mer konkurransedyktig skattesystem for bedriftene. Regjeringspartiene sier også klart fra at boligen ikke skal være et statlig skatteobjekt: boligskatten skal bort, formuesskatten skal på sikt avvikles og den kommunale eiendomsskatten skal forbli lokal og frivillig.

Arbeiderpartiet støtter ikke Regjeringens politikk for å avvikle boligskatten. Partiet ønsker nye utredninger, selv om spørsmålet nå har blitt utredet flere ganger. Men vi kjenner Arbeiderpartiet igjen: Når en skatt skal utredes, er det ingen grunn til å vente annet enn økninger. Forhistorien forteller også sitt: Arbeiderpartiet har i årene 2001, 2002 og 2003 foreslått høyere boligskatt enn regjeringspartiene. Det gir grunn til å frykte at Arbeiderpartiet, om det igjen skulle komme i regjering, vil øke beskatningen av folks hjem. I så fall bør vi kunne forvente at partiet sier klart fra om sitt standpunkt før valget, slik at velgerne kan forholde seg til ulike alternativer.

I debatten om skattereform i Stortinget før sommeren, sa Arbeiderpartiets Tore Nordtun: ” Når det gjelder vår sak om formuesskatt, boligskatt og eiendomsskatt, vil vi se dette i en totalsammenheng. Ulike rapporter fra eksperter har gang på gang sagt at eiendomskattesystemet vårt er ubrukbart. Vi vet at andre nasjoner går i retning av å få mer beskatning på faste eiendommer som ikke kan flyttes ut av landet.” Det er riktig at andre land beskatter folks hjem mer enn vi gjør. Men hvorfor vil Arbeiderpartiet bare se til andre land når de har høyere skatt enn oss? Da burde venstresiden heller la seg inspirere av Norges konkurrentland mer generelt, og gå inn for et lavere skattetrykk totalt sett. I Norge har vi en sterk tradisjon for å eie egne hus og hjem. Høyre og Regjeringen ønsker ikke at vi skal betale husleie til staten. Det må være sikkerhet og stabilitet, også i skattepolitikken, rundt folks hjems. Det burde være grenser også for venstresidens skatteiver.

Skillelinjene i skattepolitikken er klare: Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ønsker økt skatt. Regjeringspartiene går til valg på en skattereform som vil gi alle inntektsgrupper lavere skatt. Med Arbeiderpartiet er det grunn til å frykte økt beskatning av hus og hjem. I alle fall ville det være en fordel for velgerne om Arbeiderpartiets representanter før valget klargjorde hva partiets politikk vil innebære.