Historisk arkiv

Bjørnflaten må innse konsekvensene av egen politikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Per-Kristian Foss (H), Bladet Tromsø

Bjørnflaten må innse konsekvensene av egen politikk

Finansminister Per-Kristian Foss (H), Bladet Tromsø 11.08.05

Norsk økonomi går godt. Flere kommer i jobb, eksporten øker, det etableres flere bedrifter enn noen gang og optimismen er tilbake. Men et sted råder pessimismen, nemlig i Arbeiderpartiet. I alle fall er det påfallende hvordan Arbeiderparti-politikere over hele landet ser ut til å ha problemer med å glede seg over at pilene peker i riktig retning. Sist ut var Troms Arbeiderpartis Anne Marit Bjørnflaten i Bladet Tromsø 9. august.

Bjørnflaten mener jeg ikke skal advare mot konsekvensene av politikken til en eventuell sosialistisk regjering. Vi vet allerede at Arbeiderpartiet og deres samarbeidspartnere har ”lovet” å sette opp skattene med minst 4 milliarder kroner. Men dette rekker ikke langt for å finansiere alle de løfter som de tre partienes talspersoner har vært ute med til nå i valgkampen. Hvis vi skal tro på løftene, må det pøses inn så mye penger i norsk økonomi, at det vil føre til økt press mot renten og kronekursen.

Med Sosialistisk Venstreparti i regjeringskontorene, er det grunn til å tro at de vil fortsette med den økonomiske politikken som partiet har ført i opposisjon: Hvert eneste år har SV økt skattene samtidig som de har brukt mer oljepenger, eller av Pensjonsfondet. Det er en høyst uansvarlig politikk, både for dagens økonomiske situasjon og i forhold til de som kommer etter oss.

Arbeiderpartiet tyr konsekvent til usannheter når de forteller at de brukte 1,5 milliarder oljekroner i 2001 og at vi bruker 65,3 milliarder i år. Enhver som kan lese budsjettdokumenter, vet at Bjørnflaten her sammenligner ulike tall. Og det merkelige er at Arbeiderpartiet kritiserer oss for å ha brukt for mye oljepenger, samtidig som partiet hver eneste høst har brukt like mye eller enda mer. Dobbeltmoral er ikke dobbelt så bra som ingen moral!

Jeg tror at renten etter hvert vil gå noe opp. Men jeg vil fortsette med en politikk som gjør at den ikke stiger til 7 prosent og langt over euro-nivå, slik vi hadde det i Norge da Stoltenberg var statsminister. Det kan fort bli konsekvensen hvis Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet skal styre sammen med Arbeiderpartiet.