Historisk arkiv

Et velfungerende småbåtregister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Øystein Børmer (H), Rogalands Avis

Et velfungerende småbåtregister

Statssekretær Øystein Børmer (H), Rogalands Avis 04.04.2005

Redaksjonssjefen i Rogalands Avis er i en kommentar av 31. mars kritisk til privatiseringen av småbåtregisteret. Det er i den sammenheng behov for en oppklaring av den faktiske situasjonen.

Regjeringen anser ikke driften av Småbåtregisteret som en naturlig oppgave for staten. Registeret har derfor blitt privatisert etter en konkurranseutsetting. Innen anbudsfristens utløp hadde departementet mottatt tilbud fra 11 selskaper. Tilbudet fra Redningsselskapet ble samlet sett vurdert som best, hvor båteiernes interesser fortsatt blir godt ivaretatt og kvaliteten blir opprettholdt.

Småbåteierne og andre brukere av registeret vil nå nyte godt av Redningsselskapets verdifulle kompetanse innenfor kystvern, sjøsikkerhet og forebyggende arbeid. De legger opp til en omfattende kontakt med brukerne og andre interessenter, hvor Redningsselskapets ordinære apparat benyttes. Forsikringsselskaper, politi og redningstjeneste kan innhente den informasjonen som finnes i småbåtregisteret. Informasjonen er fremdeles bare en telefonsamtale unna.

Det er et godt prinsipp at staten konsentrerer seg om våre felles kjerneoppgaver. Å telle fritidsbåter bør ikke være blant disse. Det er heller ikke god bruk av offentlige ressurser å straffe-forfølge båteiere som hadde glemt, eller ikke ønsket, å registrere båten i det obligatoriske registeret Arbeiderpartiet stod bak. Mange fryktet også at småbåtregisteret i en situasjon med trange budsjettrammer kunne blir brukt som en ny inntektspost på statsbudsjettet, i form av en båtavgift. Når småbåtregisteret nå ikke lenger er et offentlig register, er det heller ikke noe register som kan brukes til å innføre en ny båtavgift.

Det er nå over en måned siden det nye småbåtregisteret ble etablert (1. mars 2005), og Redningsselskapet har opplyst at om lag 200 000 båteiere har samtykket til registrering i det nye registeret. I det tidligere småbåtregisteret (i tollvesenets regi) var det til sammenligning registrert i overkant av 285 000 båteiere. Redningsselskapet hadde som mål en oppslutning på 175 000 båteiere i første omgang. Oppslutningen så langt må derfor anses som vellykket, og jeg håper enda flere registrerer seg slik at registeret blir ytterligere oppdatert og velfungerende.