Historisk arkiv

Hoff tar feil

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Per-Kristian Foss (H), Aftenposten

Hoff tar feil

Finansminister Per-Kristian Foss (H), Aftenposten 03.02.2005

I et innlegg 27. januar konstruerer Per Morten Hoff problemstillinger som ikke er reelle, for deretter å komme med sterke utfall mot meg. Jeg kan forsikre generalsekretæren i IKT-Norge at Regjeringen prioriterer en framtidsrettet næringspolitikk og at SSB har de nødvendige ressurser til å produsere de nødvendige statistikker.

Hoff skriver blant annet at norsk eksport av høyteknologi øker mye mer enn offisielle tall viser, og hevder at jeg ikke skjønner virkeligheten fordi Statistisk sentralbyrå (SSB) ikke får penger til å kartlegge den. Ifølge Hoff skal bakgrunnen være at programvare og tjenester ikke finnes i eksportstatistikken. Det er riktig at eksporten av tjenester, herunder programvare, ikke fanges opp av den månedlige handelsstatistikken for tradisjonelle varer. SSB publiserer imidlertid flere ganger i året tall for handelen med tjenester på et relativt aggregert nivå, der for eksempel programvarer ikke er skilt ut som egen tjeneste.

I 2003 var den norske tjenesteeksporten 70,2 milliarder kroner når en holder utenom tjenester knyttet til sjøfart og oljevirksomheten. Til sammenligning utgjorde eksporten av tradisjonelle varer vel 190,7 milliarder kroner. Statistikken viser videre at tjenesteeksporten utenom tjenester knyttet til sjøfart og oljevirksomheten har doblet seg i løpet av de siste 10 årene, mens eksporten av tradisjonelle varer økte med om lag 50 prosent i samme periode.

Når Hoff hevder at jeg mener at ”Norge fortsatt må prioritere eksport av naturressurser til fordel for høyteknologi” så må det være mot bedre viten. Både størrelsen på norsk økonomi og naturgitte forutsetninger har gjort at Norge i lang tid har hatt stor handel med utlandet, med flere sterke ressursbaserte eksportnæringer. Regjeringen ønsker et sterkt og konkurransedyktig næringsliv, med plass til både eksportører av laks og IKT. Derfor har det også vært viktig for Regjeringen å føre en fremtidsrettet næringspolitikk som satser på forskning og kunnskap, legger til rette for innovasjon i næringslivet og bidrar til å forbedre konkurranseevnen. Særlige satsinger som Skattefunn-ordningen, så vel som de generelle skattelettelsene som Regjeringen har gjennomført, har kommet næringslivet til gode.

Hoffs påstand om at SSB ikke får penger til å kartlegge virkeligheten, er gal. SSB tilpasser over tid sin statistikk til blant annet endringer i næringssammensetningen. Med bakgrunn i statistikkloven er det imidlertid byrået selv som avgjør hvilke statistikker som skal prioriteres. IKT-næringen er blitt stadig viktigere, og SSB nedlegger et betydelig arbeid i å bygge ut og forbedre kvaliteten på IKT-statistikken.