Historisk arkiv

Samarbeidsregjeringens politikk er best for norsk næringsliv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Per-Kristian Foss (H), Dagens Næringsliv

Samarbeidsregjeringens politikk er best for norsk næringsliv

Finansminister Per-Kristian Foss (H), Dagens Næringsliv 07.09.05

I innlegget "Feil om bryggeriene, Foss" 2. september påpeker administrerende direktør Lars A. Midtgaard at Hansa Borg ikke har lagt om bryggeristrukturen. Det stemmer nok, men så var det heller ikke Hansa Borg jeg omtalte i intervjuet med DN 26. august. Der bemerket jeg at Carlsberg og Ringnes lenge har hatt planer om å legge ned bryggerier i Norge, uavhengig av om grunnavgiften fjernes eller ikke. Konsernsjef Jan Bodd i Ringnes bekreftet også dette i et intervju med Adresseavisen 25. august: "Ja, det blir nedskjæringer helt uavhengig av grunnavgiften".

I budsjettforslaget for 2004 forslo Regjeringen å redusere avgiftene på alle drikkevarer. Som en følge av budsjettavtalen med Arbeiderpartiet vant forslaget dessverre ikke frem. Målet for regjeringens næringspolitikk er at vi skal ha størst mulig verdiskaping i norsk økonomi. Vi vil derfor fortsette å jobbe for at norske bryggerier har best mulig næringsvilkår.

Det er Regjeringens syn at fraværet av en miljøbegrunnelse og den uheldige konkurransevridningen knyttet til grunnavgiften, taler for at avgiften fjernes. Dette har også Konkurransetilsynet påpekt overfor mitt departement. En fjerning av avgiften i 2006 vil innebære en avgiftslettelse på over 300 millioner kroner – en lettelse som vil komme den enkelte forbruker til gode. Samtidig vil lettelsen være et bidrag i arbeidet for å minske grensehandelen.