Historisk arkiv

Stoltenbergs bløff om skattelettelsene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Per-Kristian Foss (H), Aftenposten

Stoltenbergs bløff om skattelettelsene

Finansminister Per-Kristian Foss (H), Aftenposten 12.09.05

Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet har i lengre tid drevet bevisst negativ kampanje mot regjeringens skattepolitikk. Uttrykket ”mer til de som har mest fra før” er rett og slett en uredelig svartmaling av skattelettelser til gründere, bedrifter og investorer som nå skaper ny vekst og stadig flere arbeidsplasser over hele landet. Det er også en hets mot de med helt vanlig inntekt og bolig, som endelig har fått beholde litt mer av egen inntekt.

Jens Stoltenberg kan ikke få gjentatt ofte nok at Høyre vil gi skatteletter til ”de rike”. I sin iver etter å sanke stemmer snakker han mot bedre vitende. Han har sikkert lært av PR-byrået sitt at dette er et fint propagandabudskap som skal gjentas og gjentas, slik at det til slutt fremstår som en ”sannhet”. Men en løgn blir ikke sannere av at den gjentas.

Stoltenbergs Ap-regjering ble stemt ut av regjeringskontorene for fire år siden, etter å ha foreslått en skatteøkning i budsjettet for 2001 på over 12 milliarder kroner. Samarbeidsregjeringen med Høyre, KrF og Venstre har siden redusert skatter og avgifter med 23,5 milliarder kroner.

Økt minstefradrag, fjerning av toppskatten, boligskatten, utbytteskatten og investeringsavgiften. Dette er ikke skatteletter til de som har mest fra før, men et gode for lønnstakere, pensjonister og de som skaper arbeidsplassene her i landet.

Vi har fortsatt ambisjoner om å redusere skatter og avgifter og lage et mer rettferdig skattesystem. Vi vil blant annet fortsette å heve minstefradraget og redusere toppskatten på vanlige inntekter ytterligere, så det blir lettere å leve av egen inntekt. Arbeid er vår fremste ressurs – det må derfor lønne seg å jobbe. Ingen skal betale mer enn halvparten av sist tjente krone i skatt. I tillegg til å redusere skatten på arbeid, skal vi redusere formuesskatten. Dette er en ekstra skatt på arbeidsplasser som få andre land har. Ekstra hardt rammer den alle pensjonister som har lagt til side allerede beskattede penger til egen alderdom.

Når Stoltenberg påtatt bekymret mine igjen og igjen gjentar uttrykket ”mer til de som har mest fra før” er det grunn til å stille noen spørsmål tilbake. Er det virkelig så mange rike i Norge, som Stoltenberg får det til å høres ut. Alle inntektsgrupper betaler mindre i skatt etter fire år med denne regjeringen.

I stedet for å svartmale om andres politikk, bør Stoltenberg fortelle sannheten om egen politikk. Hvem skal betale for de milliardene i skatteøkninger som Arbeiderpartiet har lovet – eller truet med – hvis de kommer i regjering? Ut fra hva de tre sosialistiske partiene har stått for tidligere, er det grunn til å tro at flere vil måtte betale toppskatt og at boligen igjen vil bli skatteobjekt for staten. Dette vil ikke ramme de rike, men helt vanlige inntekter.