Historisk arkiv

Svar til Gjermund Hagesæter på spørsmål nr. 3 vedrørende pengegaver til veldedige organisasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 3 til spørretimen 13.04.2005 fra representanten Gjermund Hagesæter

Stortingets president

Skattedirektoratet har bl.a. på sine hjemmesider uttalt at dersom det er gitt manglende opplysninger fra giver, eller gjort andre feil ved innrapporteringen til skattemyndighetene, kan fradrag for pengegaver til veldedige organisasjoner nektes. Dette innebærer at en giver kan miste fradrag selv om vedkommende kan dokumentere at pengegaven er gitt.

Vil Statsråden ta initiativ til å rette på dette, slik at givere som kan dokumentere pengegaver får fradrag de har krav på?

President

Bestemmelsen om fradrag for gaver til frivillige organisasjoner er gitt i skatteloven § 6-50. I forskrift til skatteloven stilles det krav om at det er den frivillige organisasjonens sentrale ledd som skal gi de nødvendige opplysninger til Skattedirektoratet. Slik innberetning er et vilkår for at giveren skal kunne få fradrag i sin inntekt.

Ved utformingen av forslaget om å innføre fradrag for gaver til frivillige organisasjoner, ble det lagt stor vekt på løsninger som skulle gjøre ordningen enklest mulig å administrere.

Det er nødvendig å stille et krav om at det er organisasjonen og ikke den enkelte skattyter som skal innrapportere opplysninger. Ved å stille et slikt krav vil ligningsmyndigheten få et begrenset antall organisasjoner å forholde seg til og ikke mange tusen skattytere. Videre er det ved å kreve innberetning fra organisasjonene mulig å kunne stille krav om maskinell innberettning, noe som er av avgjørende betydning for å få til en ordning som ikke innebærer en betydelig merbelastning for ligningsmyndighetene.

Fristen for innberetning er 20. januar året etter inntektsåret. Organisasjonene kan innen 24. april rette opp feil som er gjort i forbindelse med innrapporteringen. Skattyter som i sin forhåndsutfylte selvangivelse ikke har fått fradrag som han mener å ha krav på, må selv føre opp beløpet i sin rettelse. Skattemyndighetene vil deretter sjekke om dette stemmer med de opplysninger som er gitt av organisasjonen. Dersom organisasjonen ikke innen den nevnte frist på 24. april har oppfylt sin plikt til innrapportering, mister skattyter retten til fradrag.

Jeg ser at bestemmelsen kan få uheldige konsekvenser ved at givere som i utgangspunktet har krav på fradrag blir nektet dette av årsaker som skyldes mottagerorganisasjonen. Jeg vil imidlertid på bakgrunn av de hensyn som begrunner kravet, ikke fravike kravet om at opplysning om gaven må være gitt i maskinlesbar form for at fradrag skal gis. En annen løsning vil kunne ha svært uheldige administrative effekter.

Den muligheten en organisasjon har til å rette opp feil er etter min mening tilstrekkelig til å ivareta hensynet til skattyter. Det er imidlertid grunn til å se nærmere på om fristen for oppretting av feil er for streng. Jeg vil ta dette opp med Skattedirektoratet.