Historisk arkiv

13.11 Svar på spm. nr. 114 fra SP av 7.11

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Statsbudsjettet 2002, avskrivningssatser, fiskefartøy, landbruksbygg

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 01/4447

Spørsmål nr. 114, fra Senterpartiets stortingsgruppe, av 7. november 2001 , vedrørende Nasjonalbudsjettet 2002

"Hva er provenyet av å heve avskrivningssatsene på fiskefartøy fra 14 pst. til 20 pst.?

Hva er provenyet av å heve avskrivningssatsene for landbruksbygg fra 4 pst. til 6 pst.?"

Svar:
I Ot.prp. nr. 1 (2001-2002) har departementet gitt en grundig gjennomgang av de ulike avskrivningssatsene. Det prinsipielle utgangspunktet for vurderingene er at avskrivningssatsene så langt som mulig skal gjenspeile faktisk økonomisk verdifall på driftsmidlene. Dette er en viktig betingelse for at skattesystemet skal virke mest mulig nøytralt på investeringsbeslutningene, og et slikt gjennomgående prinsipp vil også bidra til å sikre stabile og forutsigbare rammebetingelser for næringslivet.

Gjennomgangen av empiriske studier av faktisk økonomisk verdifall for ulike driftsmidler har ikke gitt grunnlag for å endre avskrivningssatsene for saldogruppe e (skip, fartøyer, rigger mv.), herunder for fiskefartøyer. Når det gjelder ny gruppe h (bygg og anlegg, hoteller mv.), foreslo departementet at den generelle satsen økes fra 2 pst. til 4 pst., mens avskrivningssatsen på 4 pst. for driftsbygninger i landbruket videreføres.

Endringer av avskrivningssatsene i tråd med det som antydes i spørsmålene, kan dermed bryte med prinsippet om at avskrivningssatsene skal gjenspeile faktisk økonomisk verdifall.

Provenytapet av å heve avskrivningssatsene for landbruksbygg fra 4 pst. til 6 pst. anslås til om lag 120 mill. kroner påløpt, hvorav om lag 25 mill. kroner er redusert trygdeavgift og toppskatt. Den bokførte provenyvirkningen anslås til om lag 100 mill. kroner. Beregningen er basert på Statistisk sentralbyrås saldostatistikk for personlig næringsdrivende for 1999.

Provenytapet av å øke avskrivningssatsen for fiskefartøyer fra 14 pst til 20 pst. er svært usikkert. Det skyldes i hovedsak at saldostatistikken ikke gir grunnlag for å skille ut fiskefartøyer fra andre skip mv. som inngår i samme saldogruppe. Vi har derfor beregnet provenyet med utgangspunkt i samlet avskrivningsgrunnlag i gruppe e for personlig næringsdrivende og aksjeselskaper som har hovednæring fiske og fangst. Departementet anslår på usikkert grunnlag provenytapet til 65 mill. kroner påløpt og 10 mill. kroner bokført.

VEDLEGG