Historisk arkiv

Brev til Finanskomiteen av 12.11.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Lavere skatteinngang til kommunesektoren i 2002

Stortingets finanskomite
Stortinget
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

SJ/kgr

02/4090

12.11.2002

Lavere skatteinngang til kommunesektoren i 2002

Det vises til brev fra finanskomiteen av 7. november 2002.

Det har de siste årene vært en politisk målsetting at skattenes andel av kommunesektorens samlede inntekter gradvis skal trappes opp til 50 pst. Kommunesektoren har sluttet seg til målet om økt skatteandel. En økning i skattenes andel av inntektene innebærer imidlertid samtidig at kommunesektoren innenfor det enkelte budsjettår blir mer eksponert for usikkerhet knyttet til skatteinngangen.

Over noen år har høyere skatteinntekter enn forutsatt bidratt til at kommunesektorens inntekter har økt sterkere enn tidligere anslått. Over perioden 1996-2002 var realveksten i kommunesektorens inntekter i gjennomsnitt om lag ^2 pst. høyere pr. år i regnskapet (anslag på regnskap for 2002) enn anslått i de opprinnelig vedtatte budsjettoppleggene. Når en har etablert et system der skatteinntekter inngår som en del av inntektsgrunnlaget for kommunene, følger det imidlertid også at skatteinntektene i noen tilfeller kan bli lavere enn forutsatt.

I forbindelse med Stortingets behandling av statsbudsjettet for 2002 i fjor høst ble kommunesektorens skatteinntekter i 2002 anslått til 87,6 mrd. kroner. Dette anslaget ble først oppjustert med knapt 1 mrd. kroner i Revidert nasjonalbudsjett 2002 og dernest ytterligere økt med om lag 1 mrd. kroner i Nasjonalbudsjettet 2003. Selv om den nye informasjonen peker i retning av en nedjustering av skatteinntektene med om lag 1 mrd. kroner i forhold til anslaget i Nasjonalbudsjettet, ligger det fortsatt an til at skatteinntektene nominelt blir knapt 1 mrd. kroner høyere enn opprinnelig anslått i fjor høst.

Skatteanslaget for kommunesektoren i 2003 er utarbeidet som ledd i en samlet gjennomgang av utsiktene for norsk økonomi i Nasjonalbudsjettet 2003. Den nye informasjonen om skattenivået for inntektsåret 2001, som jeg meddelte i brev av 4. november 2002 til Stortingets finanskomite, kan isolert sett trekke i retning av at de kommunale skatteinntektene i 2003 blir lavere enn lagt til grunn i Nasjonalbudsjettet 2003. Utviklingen i disse skatteinntektene er imidlertid også påvirket av en rekke andre, usikre forhold. I Revidert nasjonalbudsjett 2003 vil Regjeringen komme med en vurdering av om opplegget for kommuneøkonomien i 2003 bør justeres, etter en ny helhetlig gjennomgang av situasjonen i norsk økonomi.

Med hilsen

Per-Kristian Foss

VEDLEGG