Historisk arkiv

Ot. prp. nr. 96 (2001-2002) om endringer i lov om eiendomsmegling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Fremskrittspartiets fraksjon i Finanskomiteen
v/ Siv Jensen
Stortinget
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

30.10.2002

Ot. prp. nr. 96 (2001-2002) om endringer i lov om eiendomsmegling

Det vises til spørsmål reist i brev 24. oktober 2002 fra Finanskomiteen ved stortingsrepresentant Siv Jensen vedrørende Ot. prp. nr. 96 (2001-2002) om endringer i lov om eiendomsmegling.

Spørsmål:
Jeg viser til ovennevnte proposisjon og ber om bistand til på egnet måte å fremme forslag om at det innføres krav til vandel for personer som tar del i meglerarbeidet, slik at kravet til plettfri vandel utvides fra dagens ordning som kun omfatter personer som søker Kredittilsynet om statsautorisasjon.

Svar:
Eiendomsmeglingsloven inneholder i dag ingen bestemmelser som inneholder krav til faglig bakgrunn eller hederlig vandel for andre enn de som søker om eiendomsmeglerbrev etter lovens § 2-3 eller de som søker om bevilling til å drive eiendomsmegling etter lovens § 2-1.

Dersom en ønsker å innføre en slik bestemmelse vil dette kunne inntas i lovens § 2-1 som fastsetter kravene til foretak som kan innvilges bevilling til å drive eiendomsmegling. Bestemmelsen vil eventuelt kunne inntas som et nytt siste ledd i § 2-1, og kan få følgende ordlyd:

”Alle personer som skal delta i meglerarbeidet må ha ført en hederlig vandel.”

Jeg finner imidlertid grunn til å påpeke at en slik bestemmelse vil kunne reise en rekke spørsmål knyttet til hvem i et foretak som deltar i meglerarbeidet. Det er videre grunn å stille spørsmål ved om et slikt omfattende vandelskrav er nødvendig og hensiktsmessig. Eiendoms­meglings­loven inneholder i dag krav til vandel i § 2-3 første ledd nr. 3 for de som søker om eiendomsmeglerbrev og i § 2-1 fjerde ledd nr. 4 for person eller foretak som søker bevilling til å drive eiendomsmegling.

Jeg antar at det i alle fall vil være hensiktsmessig å sende et slikt spørsmål på høring. Et alternativ til å innta et krav til vandel i lovteksten er å fastsette at Kredittilsynet i forskrift skal kunne gi nærmere regler om krav til vandel for ansatte i foretak som driver eiendomsmegling. På den måten vil berørte parter bli hørt før man innfører en slik regel. En mulig formulering av en slik bestemmelse er som følger (som nytt siste ledd i § 2-1):

”Kredittilsynet kan i forskrift fastsette krav til vandel for ansatte i foretaket som driver eiendomsmegling.”

Med hilsen

Per-Kristian Foss

Gjenpart: Finanskomiteen