Historisk arkiv

Svar på spm. nr. 1 fra Finanskomiteen/SPs fraksjon av 09.12. vedr. Ny saldering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Retningslinjer for Norges Banks internasjonale reserver

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 02/4479

Spørsmål nr. 1, fra Finanskomiteen/ Senterpartiets fraksjon, av 9.12.2002, vedrørende Nysalderingsproposisjonen 2002

"De vises til omtalen av kap 5351, post 70 side 29 - 31 i proposisjonen. Departementet viser til at Norges Bank mener det er grunn til å tro at bankens resultat vil svinge mer fra år til år, enn det en la til grunn da behovet for buffer gjennom kursreguleringsfondet ble vurdert i 2000. Derfor er det gode grunner for å øke kursreguleringsfondet. Samtidig skal imidlertid aksjeandelene i valutareservenes langsiktige investeringsportefølje økes fra 20 % til 40 %. Det siste bidrar til ytterligere svingninger i bankens resultater. Vil departementet revurdere denne økningen av aksjeandelene i valutareservenes langsiktige investeringsportefølje for å skape mindre usikkerhet og svingninger i bankens resultater?"

Svar:
Det er Norges Bank som fastsetter retningslinjene for Norges Banks internasjonale reserver. Endringer i retningslinjene ble i brev av 9. april i år forelagt Finansdepartementet, jf. omtale i Nasjonalbudsjettet 2003. I brev av 20. september til Norges Bank opplyste Finansdepartementet at en ikke hadde innvendinger til endringene i retningslinjene. En har ikke vurdert å gå tilbake på dette.

Beregninger av behovet for økt kursreguleringsfond viser at dette i første rekke knytter seg til utslag fra variasjoner i kronekursen. Økt aksjeandel bidrar også, men i langt mindre grad. Selv om resultatet på kort sikt kan variere mer som følge av en noe høyere aksjeandel, forventes endringen i retningslinjene over tid å gi en høyere avkastning.

Endringene som er foretatt innebærer at retningslinjene for plasseringene sammenfaller med retningslinjene som er fastsatt for Petroleumsfondet. Det har vært bred enighet om disse på Stortinget.

VEDLEGG