Historisk arkiv

Svar på spørsmål fra FRP v/Øystein Hedstrøm

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Tollbehandling av pakker til EU-området

Fremskrittspartiets Stortingsgruppe
Øystein Hedstrøm
Stortinget
0026 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

02/3386 SL

25.09.2002

Tollbehandling av pakker til EU-området

Jeg viser til brev av 10. september hvor du spør om norske myndigheter vil be EU om å vurdere sitt system for tollbehandling av pakker, slik at prosedyrer kan forenkles og kostnader reduseres. Dette av hensyn til norske bedrifter som eksporterer til EU, særlig de som eksporterer mindre pakker.

Spørsmålet er stilt svært generelt, og jeg har derfor ikke mulighet til annet enn å gi noen helt generelle kommentarer. EUs regler for tollbehandling av varer har mange likhetstrekk med det norske, herunder reglene om plikten til å tolldeklarere varer. Også mindre pakker skal deklareres ved import og det er visse rutiner for denne prosessen. Helt uavhengig av eventuell avgiftsplikt som påløper ved import, vil deklarering gjennom speditør, det være seg speditørfirma, postvesen eller andre, koste penger ved at speditøren tar et gebyr for denne jobben. Eksempelvis tar postvesenet i Norge et gebyr når de deklarerer pakker.

I Norge jobber vi med et prosjekt som skal gjøre det mulig for private personer å deklarere mindre pakker elektronisk. Dette vil både forenkle prosessen og gjøre den mindre kostbar. Vi er i så måte et foregangsland i Europa. I den grad det utvikles gode elektroniske løsninger på dette området som flere land tar i bruk, vil dette også på sikt komme norske næringsdrivende til gode.

Med hilsen

Per-Kristian Foss