Historisk arkiv

Svar på spørsmål nr. 141 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Øystein Djupedal

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

OECDs retningslinjer i forhold til undersøkelsen av oljefondets investeringer

Stortingets kontor
Ekspedisjonskontoret
Stortinget
Karl Johans gate 22
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

02/4382 Ø EAL

.12.2002

Svar på spørsmål nr. 141

Jeg viser til stortingsrepresentant Djupedals brev av 27. november 2002 med følgende spørsmål:

”Ny Tid 15. november i år belyser hvordan oljefondet er investert i bedrifter som bryter OECDs retningslinjer for etisk oppførsel gjennom deltakelse i plyndringen av Kongos naturressurser. Dette er også i strid med Norges holdning i FNs sikkerhetsråd, som uttrykt på møte i rådet 5. november i år. Kan finansministeren bekrefte at hensynet til OECDs retningslinjer vil være inkludert i instruksjonene til konsulenten som skal gjennomføre undersøkelsen av oljefondets investeringer fra nyttår?”

Uttrekksmekanismen for Petroleumsfondet har en juridisk forankring og skal sikre at Petroleumsfondets investeringer ikke er i strid med folkeretten. Forholdet til folkeretten er omtalt i RNB 2002 og Nasjonalbudsjettet 2003. OECDs retningslinjer er ikke folkerettslig bindende. Det er innenfor uttrekksmekanismen ikke grunnlag for å utelukke selskaper som har virksomhet i strid med OECDs retningslinjer fra fondets investeringsmuligheter.

Regjeringen har nylig, på grunnlag av Stortingets anmodning, opprettet et offentlig utvalg som skal foreslå etiske retningslinjer for Statens petroleumsfond. Dette utvalget skal avgi sin rapport før sommeren 2003. Rapporten vil så bli sendt ut på høring. På grunnlag av blant annet utvalgets rapport og høringsuttalelsene vil Regjeringen legge fram sak om etiske retningslinjer for Petroleumsfondet for Stortinget våren 2004.

Med hilsen

Per-Kristian Foss