Historisk arkiv

Dok. nr. 8:79 (20002-2003)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Privat forslag fra stortingsrepresentantene Siv Jensen, Øyvind Vaksdal, Øyvind Korsberg og Gjermund Hageseter om endringer i petroleumsskattesystemet

Stortingets finanskomite
v. Svein Flåtten
Karl Johansgt 22
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

TR/kgr

03/1089-1 SØ

26.03.2003

Privat forslag fra stortingsrepresentantene Siv Jensen, Øyvind Vaksdal, Øyvind Korsberg og Gjermund Hageseter om endringer i petroleumsskattesystemet

Jeg viser til brev fra Finanskomiteen av 18. mars 2003 hvor det bes om en uttalelse vedrørende privat forslag om endringer i petroleumsbeskatningen.

Stortingsrepresentantene Siv Jensen, Øyvind Vaksdal, Øyvind Korsberg og Gjermund Hageseter foreslår i Dokument nr. 8:79 (2002-2003) at Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om petroleumsbeskatningen så snart som mulig etter at konklusjonene fra KonKraft er kjent.

Stortingsrepresentantene hevder at forutsetningene for norsk sokkel er blitt betydelig endret de siste tiårene. Funnene er små, konkurransen fra andre områder er stor og langsiktige forventninger om oljepris er lavere enn tidligere. Signalene fra bransjen om videre leteaktivitet er nedslående.

Videre hevder stortingsrepresentantene at dagens petroleumsskattesystem er innrettet i forhold til petroleumsvirksomhetenes historie, som var preget av store langsiktige prosjekter. Norsk petroleumsvirksomhet har gått inn i en moden fase. De nye feltenes størrelse, beliggenhet, vanndyp og avstand til markedet gjør leting og utvinning mer krevende. Vilkårene for petroleumsvirksomheten har utviklet seg betraktelig, men uten at skattesystemet har blitt fulgt opp. Dette har ifølge stortingsrepresentantene gjort tiden overmoden for justeringer i skattesystemet.

Leverandørindustrien har ifølge forslagsstillerne blitt et indirekte offer for dagens skattesystem. Svak inntjening øker både sjansen for konkurs og manglende muligheter for ekspansjon og kan få alvorlige konsekvenser for både for industrien og ressurseierne. Hvis norske aktører ikke makter å videreutvikle kompetansen og konkurransekraften, vil norske leverandørers markedsposisjon gradvis forvitre. Dersom Norge skal sikre en langsiktig optimal utnytting av olje- og gassressursene, er det ifølge stortingsrepresentantene viktig at Stortinget/Regjeringen tar aktive grep for å unngå stagnasjon i aktiviteten på sokkelen.

Forslagsstillerne viser til slutt også til arbeidet som skjer i KonKraft. Dette arbeidet innebærer identifisering og iverksetting av tiltak for å styrke sokkelen, deriblant mulige endringer i skattesystemet. Forslagsstillerne mener at det er nødvendig å nå sikre en gjennomgang av petroleumssystemet, hvor man derved drar konkret nytte av KonKrafts arbeid. Stortingsrepresentantene foreslår at Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om petroleumsbeskatningen så raskt som mulig etter at konklusjonene fra KonKraft er kjent.

Petroleumsskattesystemet ble nylig vurdert i NOU 2000: 18 Skattlegging av petroleumsvirksomhet, og oppfølgingen av dette utvalget førte til enkelte justeringer i skattesystemet med sikte på å hindre at uvedkommende renteutgifter ble ført til fradrag mot særskatten og å redusere skattemessige inngangsbarrierer for nye selskaper. Analysene til utvalget viser også at gjeldende petroleumsskattesystem er investeringsvennlig ved å gi gunstige investeringsbaserte fradrag. Dette fører til at enkelte investeringer som er samfunnsøkonomisk ulønnsomme før skatt, kan bli bedriftsøkonomisk lønnsomme etter skatt. Det er derimot mindre grunn til å anta at samfunnsøkonomisk lønnsomme investeringer ikke blir gjennomført fordi skattesystemet fører til at de blir bedriftsøkonomisk ulønnsomme. Det vises til departementets vurderinger i Ot. prp. nr. 86 (2000-2001) og Innst. O. nr. 106 (2000-201) der flertallet, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til departementets generelle vurderinger.

Investeringene for felt i drift og feltutbygginger forventes å vokse relativt sterkt i år og holde seg på et høyt nivå i noen år fremover. Når det gjelder fallet i letevirksomheten har imidlertid flere selskaper gitt uttrykk for at det først og fremst er mangel på leteareal som er den kritiske faktoren og ikke skattesystemet.

Det er også grunn til å peke på en rekke tiltak gjennom de senere årene som har vært til gunst for petroleumsindustrien:

  • Produksjonsavgiften fases gradvis ut og vil være helt borte fra 2006
  • CO 2-avgiften på sokkelen har blitt redusert
  • Underskudd kan nå fremføres med rente
  • Ved opphør av virksomheten på norsk sokkel kan ev. underskudd overdras til overtakende selskap
  • Departementet har i et høringsutkast foreslått å oppheve fjerningstilskuddsloven. Dette har vært et ønske fra oljeindustrien

Til slutt vil jeg også minne om at salget av SDØE-andeler til Statoil og andre har medført at en større del av den ekstraordinære avkastningen i petroleumssektoren må hentes inn gjennom skattesystemet. Dette stiller svært store krav til utformingen av skattesystemet for å sikre at verdiskapingen blir størst mulig.

Det er et klart mål for Regjeringen at verdiskapingen på norsk sokkel, og statens inntekter som følge av denne, blir høyest mulig. For å oppnå dette følger Regjeringen utviklingen nøye, og utredningene fra petroleumsindustrien, både ”Skatteprosjektet” og ”Aktivitetsprosjektet” vil være viktige innspill. Etter min vurdering er det imidlertid ikke hensiktsmessig om man alt nå skal legge til grunn at disse utredningene skal føre til endringer i petroleumsskatteloven, slik et vedtak om å legge frem forslag for Stortinget om endringer i petroleumsskatten innebærer. Jeg legger imidlertid uansett opp til å komme tilbake til Stortinget med en vurdering av utredningene på egnet måte.

Med hilsen

Per-Kristian Foss