Historisk arkiv

Dokument 8:91 (2002-2003) fra Stortingsrepr. Per Erik Monsen og Gjermund Hagesæter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Forslag om å innføre redusert avgift for miljøbensin

Finanskomiteen
Stortinget
0026 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

03/1307 SØ

09.04.2003

Dokument nr. 8:91 (2002-2003) – forslag om å innføre redusert avgift for miljøbensin

Det vises til forslag fra stortingsrepresentantene Per Erik Monsen og Gjermund Hagesæter om å innføre redusert avgift for miljøbensin fra 1. juli 2003, der jeg er bedt om å gi min vurdering.

Bakgrunnen for forslaget er at EU vil stille krav til at såkalt svovelfritt drivstoff, altså bensin og diesel med mindre enn 10 ppm svovel skal være tilgjengelig på markedet fra 2005.

Bransjen i Norge signaliserte i fjor at de kunne levere dette allerede fra 2003, forutsatt at det ble gitt et avgiftsincentiv. I forbindelse med et spørretimespørsmål 29. mai 2002 lovet jeg å vurdere et eventuelt avgiftsincentiv for svovelfritt drivstoff i budsjettet for 2003. Vurderingen skulle gjøres sammen med miljøvernministeren, og det skulle legges vekt på å vurdere om miljøgevinstene ved en overgang til svovelfritt drivstoff står i forhold til kostnadene ved en slik overgang. I forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2002 ba komiteens mindretall, medlemmene fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre Regjeringen i statsbudsjettet for 2003 legge frem en vurdering av, og eventuelt forslag om, avgiftsincentiv for drivstoff med lavt svovelinnhold. Dette ble vurdert i St.prp. nr. 1 (2002-2003) Skatte-, avgifts- og tollvedtak.

Som bakgrunn for denne vurderingen ba Miljøverndepartementet Statens Forurensingstilsyn beregne miljøgevinstene av å innføre svovelfritt drivstoff. Beregningene tydet på at det kunne være samfunnsøkonomisk lønnsomt å innføre avgiftsincentiv for svovelfri bensin hvis vi la bransjens minimumsanslag på avgiftsincentiv til grunn. Beregningene var imidlertid svært usikre, og det var knyttet stor usikkerhet til hvor store deler av markedet som ville bli dekket av denne kvaliteten i løpet av 2003. Dette gjorde det også vanskelig å beregne provenyvirkningene. På bakgrunn av denne usikkerheten, fant Regjeringen det ikke riktig å legge frem forslag om dette i forbindelse med budsjettet for 2003. Det ble imidlertid varslet at departementet vil arbeide videre med saken, med sikte på å avklare forhold som har betydning for om en ytterligere differensiering bør foreslås.

Ny informasjon kan tyde på at Statoil kan levere svovelfri bensin fra Mongstad-raffineriet til det norske markedet i 2. halvår 2003. Ifølge oljebransjen dekker raffineriet på Mongstad om lag halvparten av det norske markedet. I tillegg er det mulig at svovelfri bensin kan bli importert fra utlandet. Dersom avgiften på svovelfri bensin settes 12 øre pr. liter lavere enn gjeldende avgift, vil dette kunne gi et provenytap på om lag 50 mill. kroner på 2003-budsjettet. Dette anslaget forutsetter at svovelfri bensin dekker om lag halvparten av den innenlandske bensinomsetningen i 2. halvår i år. Over et noe lengre tidsperspektiv kan det være rimelig å regne med full overgang til svovelfri bensin. I så fall vil en reduksjon av avgiften på svovelfri bensin kunne gi et provenytap på om lag 230 mill. kroner på årsbasis.

Forslaget vil m.a.o. ha relativt store budsjettkonsekvenser over tid. Jeg finner det derfor ikke naturlig å fremme slike forslag i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2003. Revidert nasjonalbudsjett skal kun være en nødvendig justering av det vedtatte budsjettet. Jeg vil imidlertid vurdere forslaget på nytt i forbindelse med budsjettet for 2004.

Med hilsen


Per-Kristian Foss