Historisk arkiv

Ot.prp. nr. 50 (2002-2003) om eierkontroll i finansinstitusjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Stortinget
Finanskomiteen
Senterpartiets fraksjon
v/ Morten Lund
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

03/1565 FM TMo

7.05.2003

Ot.prp. nr. 50 (2002-2003) om eierkontroll i finansinstitusjoner

Det vises til brev 29. april 2003 fra Senterpartiets fraksjon i Finanskomiteen.

Spørsmål 1:

Det bes om å få bekreftet at lovens § 2.2 er å forstå slik at et erverv ikke kan foretas før etter at det foreligger en tillatelse fra departementet (evt. etter at fristen på 3 måneder fra meldingens innlevering er utløpt), og at avhender beholder stemmerettighetene inntil samme tidspunkt.

Svar:

Erverv av kvalifisert eierandel i en finansinstitusjon kan bare skje i henhold til tillatelse gitt av Kongen, jf. forslaget til § 2-2 i finansieringsvirksomhetsloven. Forslaget legger opp til forhåndskontroll, slik at det må foreligge en tillatelse før ervervet kan gjennomføres, jf. også spesialmerknaden til § 2-2 på side 56 i proposisjonen.

Forslaget er ikke til hinder for at det kan inngås avtale om erverv (av kvalifisert eierandel eller eierandel som passerer en eller flere terskelverdier) betinget av tillatelse etter finanslovgivningen, jf. forslaget til § 2-2 fjerde ledd. Tilsagn om slik forhåndsaksept kan altså innhentes forut for et eventuelt samtykke fra myndighetenes side. Dette gjelder likevel ikke dersom avtalen innebærer at eierens rett til å utøve stemmerettigheter knyttet til aksjen begrenses, jf. lovforslaget § 2-2 fjerde ledd bokstav c.

Erverv av rettigheter til erverv av aksjer på eget initiativ (i motsetning til når ervervet er betinget av for eksempel myndighetenes tillatelse) likestilles med erverv av aksjer, slik at også erverv av slike rettigheter må godkjennes på forhånd, dersom terskelverdiene overskrides. Det vises til lovforslaget § 2-2 første ledd første punktum, sammenholdt med tredje ledd bokstav a. Dette inkluderer eksempelvis opsjoner.

Stemmerettigheter foreslås likestilt med erverv av aksjer, jf. forslaget til § 2-2 tredje ledd bokstav b, der det heter at den samlede eierandel til en eier beregnes ut fra de eierandeler denne eier og i tillegg eierandeler som denne etter avtale har rett til å utøve stemmerett for. Det vil si at det må foreligge en forhåndstillatelse før stemmerettigheter kan overføres. Det følger av § 2-2 første ledd første punktum sammenholdt med tredje ledd bokstav b.

Det vises for øvrig til nærmere omtale i Ot.prp. nr. 50 (2002-2003) om eierkontroll i finansinstitusjoner kapittel 7.4 side 37 til 40.

Spørsmål 2:

Videre ønskes bekreftet at meldingen om erverv av kvalifisert eierandel skal være et offentlig tilgjengelig dokument.

Svar:

Det foreslås ingen endringer i reglene om offentlighet og taushetsplikt. Det vises til omtale i Ot.prp. nr. 50 (2002-2003) kapittel 7.7 side 43 hvor det heter at:

”Departementet kan ikke se at det er behov for særskilte regler om offentliggjøring, ut over de alminnelige reglene som følger av forvaltningsloven og offentlighetsloven. Etter forvaltningsloven § 13 har forvaltningen taushetsplikt om bl.a. forhold av konkurransemessig betydning. Dette vil etter omstendighetene både kunne gjelde at en søknad er sendt, og nærmere opplysninger i en konkret søknad. Slike vurderinger vil måtte foretas på konkret grunnlag.

Det presiseres at en slik løsning ikke vil innebære en informasjonsplikt, slik børsen synes å forutsette i sin høringsuttalelse.”

Med hilsen

Per-Kristian Foss