Historisk arkiv

Svar på spm. 234 fra stortingsrepresentant Torstein Rudihagen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Beregning av innsparing i folketrygden fram til 2050

Stortingets Kontor
Eksp. Kontoret
0026 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

200402793

04/3797 Ø HGE

2.12.2004

Svar på skriftlig spørsmål nr. 234 fra stortingsrepresentant Torstein Rudihagen

Jeg viser til brev fra Stortingets President, med følgende spørsmål fra stortingsrepresentant Torstein Rudihagen:

”Kan finansministeren gi en beregning av nåverdien i 2001 av de anslåtte innsparingene i folketrygden som følger av Pensjonskommisjonens forslag til pensjonsreform fram til 2050?”

Svar:
Pensjonskommisjonens forslag innebærer at utgiftene til alderspensjon i folketrygden blir lavere enn om dagens system videreføres. Med utgangspunkt i beregninger presentert i Pensjonskommisjonens rapport, kan nåverdien i 2001 av innsparingene fram til 2050 beløpe seg til i størrelsesorden 420 mrd. 2001-kroner. Dette tilsvarer om lag 450 mrd. 2004-kroner. I disse beregningene er det antatt en realvekst i folketrygdens grunnbeløp på 2 prosent og en diskonteringsrente på 4 prosent. Beregningene inkluderer virkningen på valg av pensjoneringstidspunkt av at det innføres fleksibel pensjonsalder fra 62 år. Det understrekes at slike beregninger er beheftet med usikkerhet.

Beregningene inkluderer kun alderspensjoner. Pensjonskommisjonen utredet ikke konsekvensene av sine forslag for uføre- og etterlattepensjon, men viste til at dette må håndteres i det videre arbeidet. Beregningene forutsetter dermed implisitt at en samlet reform ikke medfører økte utgifter til uførepensjon. De fanger heller ikke opp at en slik reform vil påvirke den samlede verdiskapingen gjennom økt arbeidsinnsats.

Med hilsen

Per-Kristian Foss