Historisk arkiv

Svar på spørsmål fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Fripoliser

Kristelig Folkepartis stortingsgruppe
Ingebrigt S. Sørfonn
Stortinget
0026 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

iISS/riw

04/3023

06.10.2004

Fripoliseregister

Departementet viser til brev av 30. september 2004 frå Kristelig Folkeparti si stortingsgruppe.

Spørsmål:

”I brev til finanskomiteen 28.09.2004 skriv Finansnæringens Hovedorganisasjon føljande om Fripoliseregister:

“Meldingens kapittel 3 omhandler spørsmålet om registrering av fripoliser og pensjonskapitalbevis i et fripoliseregister. Finansdepartementet har hatt på høring et forslag til opprettelse av et fripoliseregister. I Kredittmeldingen 2003 angir departementet at fripoliseregisteret skal vurderes nærmere i forbindelse med oppfølgingen av NOU 2004:1 Modernisert folketrygd, blant annet for å se på pensjonsrettigheter både fra offentlig og privat sektor, herunder folketrygden, i sammenheng. FNH støtter at det ikke vedtas å opprette et slikt register før det er foretatt en nærmere vurdering i forbindelse med oppfølgingen av forslag til modernisert folketrygd.

FNH vil påpeke at flere av de opprinnelige begrunnelsene for å opprette et slikt register allerede har falt bort. Blant annet vil et fripoliseregister som kun omfatter fripoliser fra private kollektive pensjonsordninger kun vise en del av totalbildet. De offentlige ordningene, pensjonsordninger i banker og verdipapirfond samt andre livsforsikringer vil ikke framkomme i et slikt register. Dermed vil de fleste forsikrede og pårørende være akkurat like langt fra oversikt over sine rettigheter som tidligere.

FNH har likevel tatt til etterretning at det fortsatt synes å være et politisk ønske om et fripoliseregister. FNH ser imidlertid ikke nytten av et isolert fripoliseregister og mener at en nå bør benytte anledningen til å ta skrittet fullt ut, det vil si å etablere et enkelt totalregister over alle livsforsikringer og pensjonsrettigheter. Dette vil kunne tilfredsstille forsikredes og pårørendes behov for informasjon om dekninger langt ut over det et fripolisregister kan.

FNH har derfor allerede startet opp arbeidet med å etablere et register som skal omfatte alle rettigheter i forhold til forsikringsselskapene. Det vil si at alle livsforsikringer, både individuelle og kollektive, både kapitalforsikringer og pensjonsforsikringer, vil vises i registeret. Registeret vil bli enkelt bygget opp, og vil gi en oversikt over hvilke forsikringsselskap vedkommende har forsikringer i, samt antall forsikringer. Dette vil være til stor hjelp, ikke minst for etterlatte som ønsker å få greie på om avdøde hadde livsforsikringer. FNH har i dag en tjeneste som kan hjelpe etterlatte å spore opp livsforsikringer, men et slikt livregister vil være mer effektivt.

I første omgang vil registeret kun motta informasjon fra FNHs medlemmer. Registeret skal innrettes slik at det kan motta framtidig innrapportering også fra det offentlige, pensjonskasser, banker, verdipapirfond og andre aktører. Forsikringsselskapene har startet et pilotprosjekt og regner med at registeret kan være operativt allerede på forsommeren 2005.”

Eg ber om departementet si vurdering av FNH sine synspunkt.”

Svar:

Finansdepartementet viser til at spørsmålet om å opprette eit fripoliseregister 1For fripoliser etter lov 24. mars 2000 nr. 16 om foretakspensjon, og for pensjonskapitalbevis etter lov 24. november 2000 nr. 81 om innskuddspensjon i arbeidsforhold (innskuddspensjonsloven) blei vurdert i St.meld. nr. 37 (2003-2004) Kredittmeldinga 2003. Departementet uttaler i kapittel 3.5 i meldinga blant anna:

(…) Departementet meiner derfor at det, før ein tar endeleg standpunkt i saka, bør vurderast om pensjonsrettar frå private og offentlege tenestepensjonsordningar og frå folketrygda bør inkluderast i eitt register, slik at kvar enkelt får ei betre og meir samkjørt oversikt over samla pensjonsopptening.

I NOU 2004: 1 Modernisert folketrygd er det føreslått omfattande endringar i folketrygda. Dei supplerande offentlege og private tenestepensjonsordningane må i neste omgang tilpassast desse endringane. I samband med oppfølginga av NOU 2004: 1 Modernisert folketrygd vil departementet derfor vurdere korleis informasjon om pensjonsrettar frå folketrygda og frå offentlege og private tenestepensjonsordningar kan leggjast til rette på ein god måte, mellom anna om informasjon om pensjon frå slike ordningar bør takast inn i eit pensjonsregister som kan gi kvar enkelt eit betre samla bilete av eigne pensjonsrettar.

Som det her går fram, har departementet arbeidd med, og arbeider framleis med, å vurdere om det skal etablerast eit register med obligatorisk registrering av pensjonsrettar. Før stortingsmeldinga om oppfølging av NOU 2004: 1 Modernisert folketrygd er levert til Stortinget, ser departementet det ikkje som hensiktsmessig å ta nærmare stilling til dette spørsmålet. Departementet er likevel positive til at det no blir teke initiativ til frivillige løysingar mellom aktørane i marknaden som kan bidra til at informasjon om den enkelte sine pensjonsrettar leggjast til rette på ein god måte.

Med helsing

Per-Kristian Foss