Historisk arkiv

Overgangsregel B til fritaksmetoden, krav til beslutning om likvidasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Stortinget
Finanskomiteen, Arbeiderpartiets fraksjon
Karl Johans gate 22
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

tu/ie

05/2179 SL

2.06.2005

Overgangsregel B til fritaksmetoden, krav til beslutning om likvidasjon

Jeg viser til brev av 25. mai 2005 fra partiets representant Tore Nordtun.

Etter femte og sjette ledd i overgangsregel B til skatteloven § 2-38 (fritaksmetoden), kan visse selskaper kreve fradrag for tap på aksjer som er realisert i perioden 26. mars 2004 til 31. desember 2005 ved likvidasjon av selskap, dersom likvidasjonen var vedtatt av selskapets generalforsamling før 26. mars 2004.

Femte og sjette ledd i overgangsregel B kom inn i loven under stortingsbehandlingen av Ot.prp. nr. 1 (2004-2005). Etter ordlyden i femte ledd er anvendelsen begrenset til tilfellene der

”likvidasjonen var vedtatt av det likviderende selskapets generalforsamling, jf. aksjeloven og allmennaksjeloven §§ 16-1, før 26. mars 2004. Likestilt med generalforsamlingsvedtak i forrige punktum er beslutning om oppløsning fattet av tingretten etter aksjeloven og allmennaksjeloven §§ 16-15 og dom i medhold av aksjeloven og allmennaksjeloven §§ 16-19.”

Lovens ordlyd uttrykker klart i hvilke tilfeller et selskap skal kunne få fradrag for tap på aksjer ved likvidasjon av selskap. For selskaper som ikke hadde et slikt vedtak om oppløsning innen 26. mars 2004 vil det ikke foreligge fradragsrett. Begrunnelsen er at en da ikke har den samme muligheten til å etterprøve om det faktisk forelå en beslutning om avvikling innen dette tidspunktet, med andre ord at beslutningen ikke er uomtvistelig og dokumenterbar. Departementet har ikke oversikt over hvor mange selskaper som ikke kan benytte fradragsrett for et eventuelt tap ved avvikling som følge av at de ikke har truffet et slikt uomtvistelig og dokumenterbart vedtak om avvikling.

Det er ikke ønskelig å tillate at skattytere tilpasser seg fritaksmetoden ved å påberope seg beslutninger som ikke i tilstrekkelig grad kan etterprøves. Departementet har derfor ikke funnet at annet enn dokumentasjon av generalforsamlingsvedtak, oppløsning fattet av tingretten og dom i medhold av aksjeloven og allmennaksjeloven bør kunne godtas som ”uomtvistelig og dokumenterbar”.

Dersom reglene for aksjetap i forbindelse med innføringen av fritaksreglene liberaliseres, vil provenytapet kunne bli betydelig.

Med hilsen

Per-Kristian Foss