Historisk arkiv

Svar på spm. 15 fra Finanskomiteen/APs fraksjon av 17.03

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. pensjonsmeldingen, alternativ opptjeningsmodell

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 05/1234

Spørsmål nr. 15 fra Finanskomiteen/Arbeiderpartiets fraksjon av 17. mars 2005 vedrørende St.meld. nr. 12 (2004-2005):

”Jeg ber om tilsvarende beregninger som i svar på spørsmål 6 fra Arbeiderpartiet for en ny versjon av en alternativ opptjeningsmodell. I denne modellen kompenseres det også for en eventuell nedgang i lønn etter at barnet er født/adoptert for begge foreldre. Den forelderen/de foreldrene som går ned i lønn får beholde 75 prosent av forskjellen mellom nåværende og tidligere lønn opp til 8 G. Det betyr at en som tidligere har tjent 7 G og som går ned i halv stilling vil få 3,5G+3,5G*0,75=6,125 G som pensjonsgrunnlag. Dersom dette pensjonsgrunnlaget blir lavere enn 4 G, vil personen få pensjonsopptjening basert på et minstegrunnlag på 4 G.”

Svar:

Tabell 1 viser grunnlaget for pensjonsopptjening for hver av foreldrene basert på den alternative modellen som er beskrevet ved ulike måter å tilpasse arbeidstiden. Det er lagt til grunn at minstegrunnlaget på 4 G gjelder begge foreldrene.

Tabell 1: Pensjonsgivende inntekt målt i grunnbeløpet (G= 58 778 kroner per 1.5.2004) ved kombinasjon ulønnet omsorgsarbeid/yrkesaktivitet – alternativ opptjeningsmodell II

Tabell 1

Tabell 1 forts.:

Forts. tabell 1

Tabell 2 viser hvor høy stillingsbrøk en må ha i omsorgsperioden for å få høyere pensjonsopptjening enn om en er hjemme på full tid. For inntekter over 5,33 G vil enhver arbeidsinnsats gi uttelling i form av høyere pensjon.

Tabell 2: Nødvendig stillingsbrøk for å få bedre grunnlag for pensjonsopptjening enn det alternativ modell for omsorgsopptjening gir for en som er hjemme på full tid.

Tabell 2