Historisk arkiv

Spørsmål nr. 35, fra Finanskomiteen/Arbeiderpartiets stortingsgruppe, av 22.05.2002

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. Revidert Nasjonalbudsjett 2002

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 2002/1957

Spørsmål nr. 35, fra Finanskomiteen/Arbeiderpartiets stortingsgruppe av 22.05.2002 vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2002

"Er bevilgningen til drift av Aetat tilstrekkelig i forhold til etatens oppgaver og mål?"

Svar:
Spørsmålet har vært forelagt Arbeids- og administrasjonsdepartementet, som har gitt følgende svar:

"Det har de senere årene vært en gradvis reduksjon i Aetats ressurser. I tråd med nedjusteringen av ressursene er antall årsverk i etaten redusert. Nedjusteringen av ressursene har sammenheng med nedgang i arbeidsledigheten de senere år, men er også et ledd i en effektivisering og målretting av arbeidet i etaten. I 1995 var det om lag 42 000 ordinære tiltaksplasser og om lag 40 500 yrkeshemmede som deltok på spesielle arbeidsmarkedstiltak. I Revidert nasjonalbudsjett 2002 er det lagt til grunn et gjennomsnittlig tiltaksnivå under de ordinære tiltakene på 8 050 plasser, mens antall yrkeshemmede på tiltak har økt i perioden fra 1995 frem til i dag. Aetat har nå fullt fokus på kvalifisering av arbeidssøkere og yrkeshemmede. Dette er sentralt i forhold til Aetats rolle i arbeidet med å skape et mer inkluderende arbeidsliv.

Nedjusteringen av ressursene som tilføres Aetat må videre ses i sammenheng med at Aetat de senere årene er tilført betydelige midler til IT-systemer med sikte på en mer effektiv saksbehandling og håndtering av oppgaver.

På bakgrunn av kvalitetsproblemer med servicen til brukerne i forbindelse med innføringen av nytt regelverk for attføringsytelser, fremmer regjeringen i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2002 et forslag om å styrke kap. 1590 Aetat med 15 mill. kroner mot en tilsvarende nedsettelse av bevilgningen under kap. 1591 Arbeidsmarkedstiltak. Omdisponeringen gir en bedre fordeling av ressursene mellom personell og ordinære tiltak. Styrkingen er i tråd med den ressurstilførsel Aetat varslet var nødvendig for å få rettet opp den vanskelige situasjon knyttet til innføringen av de nye reglene. Bevilgningen skal bidra til å fjerne flaskehalser i publikumsbetjeningen.

Som et ledd i Regjeringens arbeid med å skape en bedre og mer effektiv forvaltning foreslås videre nye finansierings- og belønningssystemer i 2. halvår 2002. Det legges opp til at Aetat lokal skal motta et fast beløp per avklaring ved avklaringer over det nivå som allerede forutsettes finansiert over etatens ordinære driftsbevilgning. Målet med aktivitetsbasert finansiering er i første rekke å bedre kvaliteten på den samlede innsatsen overfor den enkelte arbeidssøker og å få en mer effektiv ressursutnyttelse i Aetat. I tillegg vil dette bidra til å gjøre innsatsen enda mer fleksibel i forhold til stadig skiftende utfordringer på arbeidsmarkedet. Ordningen skal finansieres ved ledige midler på kap. 1592. Det legges ikke opp til noen samlet økning over budsjettkapitlene. Bruk av aktivitetsbasert finansiering vil kunne gi grunnlag for en høyere aktivitet i Aetat enn det Stoltenberg-regjeringen la opp til.

Aetat vil ved de endringer som foreslås i Ot.prp. nr. 70 (2001-2002) få større frihet til å organisere seg på en mest mulig hensiktsmessig måte. Endringene åpner også for overføring av ressurser til det brukerrettede arbeidet.

Gradvis vil dette arbeidet medvirke til en mer effektiv etat som yter bedre service."

VEDLEGG