Historisk arkiv

Spørsmål nr. 36 og 40 fra Finanskomiteen/AP fraksjon av 22.05.2002

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. Revidert Nasjonalbudsjett 2002

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 2002/1957

Spørsmål nr. 36 og nr. 40, fra Finanskomiteen/Arbeiderpartiets stortingsgruppe av 22.05.2002 vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2002

Spørsmål nr. 36:
"Jeg viser til budsjettavtalen for 2002 for rammeområde 3 mellom Arbeiderpartiet og regjeringspartiene, som resulterte i felles merknader om Jugendstilsenteret. Etableringen av Jugendstilsenteret har vært grunnlagt med basis i forprosjektet av oktober 1997. Driftstilskuddet ble definert som et nasjonalt ansvar, mens de offentlige investeringene ble fordelt 60/20/20 på stat/flykeskommune/kommune. Av dette er det statlige investeringsbidraget beregnet til 16,480 millioner kroner, hvorav det hittil er utbetalt 13 milloner kroner. Jeg har merket meg at departementet har blandet investeringskostnader og driftskostnader, og jeg kan heller ikke se at intensjonen i Stortingets vedtak er fulgt opp. a) Kan departementet redegjøre for hvorfor man ikke har fulgt opp Stortingets vedtak? og b) Hva vil departementet gjøre for å rette opp den feilen som er gjort ved at Jugendstilsenteret ikke får 3,480 millioner kroner for å fullfinansiere investeringene av senteret, slik at det samtidig sikrer de pengene som fylkeskommune og kommune har satt av til investeringer i prosjektet?"

Spørsmålet har vært forelagt Kultur- og kirkedepartementet, som har gitt følgende svar:

"Etter Regjeringens vurdering har departementet fulgt opp komiteens merknader i saken og anmodninger i Budsjett-innst. S. nr. 2 (2001-2002) om å komme tilbake til saken i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

Som det framgår av omtalen i St.prp. nr. 63 (2001-2002) er det fra statens side hittil bevilget 26,1 mill. kroner til prosjektet. Statens finansieringsandel oppfyller forutsetningene i kommunens og fylkeskommunens finansieringstilsagn. Etter planen skal senteret ferdigstilles og åpnes for publikum i juni 2003. Frem til åpningstidspunktet må de samlede tilskudd sees på som prosjekttilskudd dvs. at både bevilgningen over kap. 320, post 73, og kap. 328, post 78, må klassifiseres som investeringstilskudd og at det først fra 2003 er rimelig å definere tilskuddet over kap. 328, post 78, som driftstilskudd."

Spørsmål nr. 40:
"Vi er gjort kjent med at det er en underdekning på 4 millioner kroner for produksjon av studielitteratur for blinde og svaksynte. Dette gjør at det ikke kan produseres mer studiemateriell i 2002. a) Er departementet kjent med underdekningen i forbindelse med produksjon av studiemateriell for blinde og svaksynte? b) Hva har regjeringen tenkt å gjøre for å sikre blinde og svaksynte det studiemateriellet de har krav på?"

Spørsmålet har vært forelagt Kultur- og kirkedepartementet, som har gitt følgende svar:

"I St.prp. nr. 1 (2001-2002) var det foreslått en bevilgning til Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek på 29,7 mill. kroner. Som følge av økt etterspørsel etter studiemateriell til blinde og svaksynte fremmet Regjeringen i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 4 (2001-2002) forslag om å øke bevilgningen ytterligere med 0,5 mill. kroner. Dette gav Stortinget sin tilslutning til.

Kultur- og kirkedepartementet er inneforstått med at behovsanslagene for produksjonen av studielitteratur i 2002 er betydelig oppjustert. I dag finansieres produksjonene ved en rundsumbevilgning der det også inngår produksjon av folkebiblioteklitteratur, noe som medfører at den behovsstyrte studielitteraturen har forrang. Dagens situasjon går dermed ikke utover produksjonen av studielitteratur, men forårsaker en uheldig reduksjon i produksjonen av folkebiblioteklitteratur."

VEDLEGG