Historisk arkiv

Spørsmål nr. 8 og 9 fra finanskomiteen/SP, av 15.05.2002

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

vedr. Revidert Nasjonalbudsjett 2002

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 02/1949

Spørsmål nr. 8 og 9, fra Finanskomitéen/ Senterpartiets fraksjon, av 15.05.2002, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2002

Spørsmål nr. 8
"Er forslag til bevilgninger under kap. 1590 Aetat i samsvar med Aetats uttrykte behov?"

Svar:

Spørsmålet har blitt forelagt Arbeids- og administrasjonsdepartementet som har gitt følgende svar:

"Ved overgang til nytt regelverk for attføringsytelser og nytt system for utbetaling av attføringsytelser 1. januar 2002 mottok enkelte mottakere sine ytelser noe forsinket. På bakgrunn av hensynet til brukerne i forbindelse med innføringen av nytt regelverk fremmer regjeringen i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2002 et forslag om å styrke kap. 1590 Aetat med 15 mill. kroner mot en tilsvarende nedsettelse av bevilgningen under kap. 1591 Arbeidsmarkedstiltak. Dette er i tråd med den ressurstilførsel Aetat varslet var nødvendig for å få rettet opp den vanskelige situasjon knyttet til innføringen av de nye reglene.

Bevilgningen skal bidra til å fjerne flaskehalser i publikumsbetjeningen. Forslaget til reduksjon under de ordinære arbeidsmarkedstiltakene (kap. 1591) kan anslås til 150 plasser på årsbasis. Det er med andre ord en meget begrenset reduksjon i tiltaksnivået som skal gi rom for mer ressurser i Aetat. Samlet sett er dette etter regjeringens vurdering en bedre fordeling av ressurser mellom personell og tiltak for å møte de utfordringer Aetat står overfor.

Som et ledd i Regjeringens arbeid med å skape en bedre og mer effektiv forvaltning foreslås videre nye finansierings- og belønningssystemer i 2. halvår 2002. Det legges opp til at Aetat lokal kan motta et fast beløp per avklaring ved avklaringer over det nivå som allerede forutsettes finansiert over etatens ordinære driftsbevilgning under kap. 1590. Målet ved denne aktivitetsbaserte finansieringen er i første rekke å bedre kvaliteten på den samlede innsatsen overfor den enkelte arbeidssøker og å få en mer effektiv ressursutnyttelse. I tillegg vil dette bidra til å gjøre innsatsen enda mer fleksibel i forhold til stadig skiftende utfordringer på arbeidsmarkedet. Forsøket endrer imidlertid ikke Aetats forvaltnings- og oppfølgingsansvar overfor arbeidssøkerne. Ved finansiering gjennom ledige midler på kap. 1592 legges det ikke opp til noen samlet økning over budsjettkapitlene. Ordningen innebærer heller ikke at det foretas noen reduksjon i Aetats driftsbudsjett."

Spørsmål nr. 9:
"Hvordan er forslag til bevilgninger under kap. 1591, post 70 i forhold til behov?"

Svar:

Spørsmålet har blitt forelagt Arbeids- og administrasjonsdepartementet som har gitt følgende svar:

"Etter regjeringens vurdering har det ikke skjedd store endringer i de forutsetninger som lå til grunn for Stortingets behandling av budsjettet for inneværende år når det gjelder utvikling i ledigheten og planlagt gjennomført tiltaksnivå. Det legges til grunn at arbeidsmarkedet fortsatt vil være stramt med lav arbeidsledighet. Ifølge arbeidskraftsundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå for første kvartal 2002, viser de sesongjusterte tallene ingen vesentlige endringer fra fjerde kvartal 2001 til første kvartal 2002. Det er fortsatt slik at mangel på arbeidskraft er et fremtredende trekk ved det norske arbeidsmarkedet.

I denne situasjonen vil de fleste arbeidsledige kunne skaffe seg ordinært arbeid uten å ha deltatt på arbeidsmarkedstiltak. De ordinære tiltakene settes i første rekke inn overfor ungdom, arbeidssøkere med innvandrerbakgrunn og langtidsledige, herunder langtidsledige sosialhjelpsmottakere som trenger kvalifisering og arbeidstrening for å komme i arbeid."

VEDLEGG