Historisk arkiv

Svar på spm. 1 fra Finanskomiteen/APs fraksjon, 09.12

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansiering av pensjonsinnbetalingen

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 02/4475

Spørsmål nr. 1, fra Finanskomiteen/ Arbeiderpartiets fraksjon, av 09.12.2002, vedrørende Statsbudsjettet 2003

"Jeg viser til at Posten Norge AS blir pålagt å betale underdekningen i Statens pensjonskasse og en økt premie i 2003 på til sammen 1665 millioner kroner i 2003. Jeg ber om en vurdering fra Posten Norge AS av a) hvordan pensjonsinnbetalingen skal finansieres, b) hvilke konsekvenser den vil få for selskapets drift, tjenestetilbud og oppfølging av investeringsprogrammet og c) om en økt egenkapitaltilførsel på 600 millioner kroner er tilstrekkelig."

Svar:

Spørsmålet har vært forelagt Posten Norge AS, som har gitt følgende svar:

”a) Hvordan skal pensjonsinnbetalingen finansieres?

Vi legger til grunn at pensjonsinndekningen i sin helhet må finansieres med økt egenkapital og rentebærende gjeld. I tidligere regneeksempler har vi lagt til grunn 800 mill. i nytt låneopptak, og for øvrig finansiering ved reduksjon i kontantbeholdning. Det synes imidlertid nå klart at finansiering ved en reduksjon i kontantbeholdning ikke vil være et aktuelt alternativ.

b) Hvilke konsekvenser vil pensjonsinnbetalingen få for selskapets drift, tjenestetilbud og oppfølging av investeringsprogrammet?

EK-tilførselen sommeren 2002 var forutsatt benyttet til følgende formål:

Kommunikasjon: elektronisk kommunikasjon, tilleggstjenester, DM

Logistikk: øke verdikjeden, e-handel, internasjonalisering

Konsument: øke tilgjengelighet og tjenestespekter

Distribusjonsnett: kvalitetsforbedring og effektivisering

ErgoGroup AS: skalafordeler, kommersialisering, e-posten

Innbetaling av underdekning, økt pensjonspremie og tilhørende arbeidsgiveravgift vil redusere Postens kapasitet til å foreta investeringer tilsvarende den andelen av innbetalingen som ikke dekkes av ytterligere egenkapitaltilførsel. Det er vår vurdering at reduserte investeringer i forhold til det som var forutsatt, igjen vil kunne føre til en lavere verdi på selskapet.

c) Er økt egenkapitaltilførsel på kr. 600 mill tilstrekkelig?

Posten har hele tiden fremholdt at Staten bør ta ansvar for pensjonsunderdekningen i sin helhet. Dette ble bl.a. fremholdt fra Postens side som svært viktig i forbindelse med AS-etableringen. En manglende tilførsel av kapital for å kompensere for merbelastningen som underdekningen i pensjon påfører selskapet, vil få direkte konsekvenser for Postens investeringer, og dermed evne til å skape en konkurransedyktig verdiutvikling for eieren, jfr. b) over.”