Historisk arkiv

Svar på spm. 14 fra Finanskomiteen/SPs fraksjon av 08.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. årsverk som går tapt på grunn av venting i helsekø

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 02/3678

Spørsmål nr. 14, fra Stortingets finanskomite v/Senterpartiets fraksjon, av 8. oktober 2002, vedrørende Statsbudsjettet 2003

"Hvor mange årsverk går tapt på grunn av venting i helsekø? Det ønskes oppdaterte tall på svar fra Finansdepartementet til spørsmål nr. 8 fra Senterpartiets stortingsgruppe ved budsjettbehandlingen i fjor høst."

Spørsmålet er forelagt Helsedepartementet som har utarbeidet følgende svar:

”Det finnes ikke gode data om sammenhengen mellom sykefravær og ventelister. Beregninger av tapet av antall årsverk i forbindelse med helsekøer er derfor meget usikkert.

Sintef UNIMED har i en undersøkelse fra 1998 1Sintef UNIMED Juni 1998, Helsekøer og sykefravær, Tre spørreundersøkelser. sett på sammenhengen mellom helsekøer og sykefravær. Der har de konkludert med at rundt 6 pst. av langtidsfraværet kunne vært unngått dersom det ikke hadde vært ”unødig venting” ved sykehus, hos spesialister eller hos fysioterapeuter. Unødig venting er definert som all venting ut over 4 uker. Langtidsfravær er definert som sykefravær utover 8 uker.

Dette er beregnet på grunnlag av tre spørreundersøkelser for å kartlegge i hvilken grad langtidssykmeldte får forlenget sine sykemeldinger fordi de må vente i helsekø. 6 pst. av langtidsfraværet utgjorde i 1997 samlet om lag 1,2 mill. fraværsdager. Dersom man antar at ett årsverk består av 260 arbeidsdager og tar hensyn til at en del av fraværet gjelder deltidsansatte, kan dette utgjøre vel 3 500 årsverk.

I perioden 1997 – 2001 har langtidssykefraværet økt med ca. 45 pst. Dersom vi antar at andelen av de sykmeldte som er sykmeldt på grunn av unødig venting er uendret på 6 pst., utgjør dette knappe 5 500 årsverk som tapes på grunn av unødig venting.

I tillegg til disse tallene var det per 30. november 2001 ca 3 600 pasienter som mottok rehabiliteringspenger i påvente av et behandlingstilbud. Skjønnsmessig ventetid for disse pasientene kan anslås til 6 måneder. Dersom vi antar at samtlige av disse pasientene etter rehabilitering ville komme i full jobb er antall årsverk som går tapt på grunn av venting på rehabilitering ca. 1 800 årsverk.

På grunnlag av dette grove regnestykket anslås det samlede antall årsverk som går tapt på grunn av venting i helsekø til vel 7 000 årsverk.”