Historisk arkiv

Svar på spm. 191 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon, 14.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

"Hvor mye vil det koste å ta med enslige uten forsørgeransvar for barn i bostøtteordningen gitt samme regler som for eldre?"

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 02/3750

Spørsmål nr. 191, fra Stortingets finanskomité v/Sosialistisk Venstrepartis fraksjon, av 14. oktober 2002, vedrørende Statsbudsjettet 2003

"Hvor mye vil det koste å ta med enslige uten forsørgeransvar for barn i bostøtteordningen gitt samme regler som for eldre?"

Svar:

Spørsmålet har blitt forelagt Kommunal- og regionaldepartementet som har gitt følgende svar:

"I følge Folke- og boligtellingen fra 2001 bodde 740 000 personer alene i 2001. Av disse var om lag 508 000 personer i alderen 20-69 år. Dersom enslige uførepensjonister og langtidsmottakere av sosialhjelp, studenter og personer med en ligningsinntekt over kr 150 000 trekkes fra denne gruppen, kan antallet potensielle enslige bostøttemottakere i alderen 20-69 år anslås til om lag 100 000. Bakgrunnen for å trekke ut enslige uførepensjonister og langtidsmottakere av sosialhjelp er at de i dag er målgruppe for bostøtteordningen. Studenter uten barn er trukket fra fordi de fleste av dem får finansiert sine studier og livsopphold gjennom lån og stipend fra Statens lånekasse for utdanning. Personer med en ligningsinntekt over kr 150 000 er trukket fra fordi øvre inntektsgrensen for enslig personer for å kunne få bostøtte er i dag om lag kr 150 000. På bakgrunn av erfaringer knyttet til andre støtteberettigede grupper legges det til grunn en opptaksprosent på 80 pst., noe som innebærer at det forventes at om lag 80 000 enslige personer faktisk vil kunne søke bostøtte.

For å motta bostøtte stilles blant annet vilkår til boligen. For alders-, uføre- og etterlattepensjonister med inntekt under minstepensjon tillagt 30 pst., er det ingen krav rettet mot boligen. For alle andre grupper må boligen ha kjøkken, bad og oppholdsrom samt være over 40 kvm. Det godtas imidlertid lavere areal for bokollektiv, men man får ikke bostøtte til hybler, hospitser og lignende. Dette kravet sikrer at også lavinntektshusholdninger skal kunne bo i en god og nøktern bolig. Boligen må i tillegg ha påhvilende lån fra Husbanken eller SND (tidligere Landbruksbanken). For borettslagsboliger eller for boliger der kommunen eller kommunal stiftelse står som utleier, stilles det ikke krav til finansiering.

Dersom det ikke stilles noe boligavgrensningskrav (slik som for alders-, uføre- og etterlattepensjonister med inntekt under minstepensjon tillagt 30 pst) til potensielle enslige bostøtte mottakere, kan antallet mulige bostøttemottakere i denne gruppen anslås til 80 000. Dersom det stilles boligavgreningskrav også for denne gruppen vil antallet potensielle bostøttemottakere kunne gå noe ned, anslagsvis til 65 000 personer.

I 2. termin 2002 fikk eldre bostøttemottakere tilkjent i gjennomsnitt kr 4 800.

På bakgrunn av opplysningene ovenfor anslås kostnadene ved å ta enslige uten forsørgeransvar for barn inn i bostøtteordningen (uten boligavgresning) til 384 mill. kroner per termin eller til 1 152 mill. kroner per år. Dersom det innføres boligavgrensning anslås kostnadene til 312 mill. kroner per termin eller til 936 mill. kroner per år. Det er knyttet usikkerhet til anslagene. Kostnadene vil bl.a. avhenge av hvor mange som faktisk søker om bostøtte. Sikrere anslag kan gjøres når endelige data fra Folke- og boligtellingen 2001 foreligger."

VEDLEGG