Historisk arkiv

Svar på spm. 24 fra Finanskomiteen/APs fraksjon av 9.10.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 02/3696

Spørsmål nr. 24, fra Finanskomiteen/APs fraksjon, av 9. oktober 2002, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2003

Det er mangel på arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren, og i denne sektoren arbeider mange av de ansatte deltid. Har regjeringen vurdert tiltak overfor kommunene og helseforetakene for å få flere av de deltidsansatte til å arbeide fulltid eller i større deltidsstillinger?”

Spørsmålet har vært forelagt Arbeids- og administrasjonsdepartementet som har gitt følgende svar:
”Aetats bedriftsundersøkelse viser at selv om det har vært noe nedgang i mangelen på enkelte grupper helsepersonell i år sammenliknet med tidligere, bl.a. sykepleiere, er det fortsatt et udekket behov. Statistikk viser også at det er relativt mange som oppgir at de ønsker mer arbeid (Arbeidskraftundersøkelsen, SSB). Denne manglende koplingen mellom tilbud og etterspørsel er en problemstilling departementet er opptatt av. For å få noe mer kunnskap om dette er det nylig gjennomført et prosjekt ved Agder-forskning. Konklusjon fra dette arbeidet er at syke- og hjelpepleiere som jobber deltid, ikke er noen stor arbeidskraftreserve, da de fleste har en arbeidstid de er fornøyd med. Det må bl.a. sees på bakgrunn av at relativt mange deltidssysselsatte har tilbud om ekstravakter ved sykefravær mv. Problemet med undersysselsetting synes i første rekke være blant unge personer.

Fra 1. juli i år iverksatte departementet endring i arbeidsmiljøloven (§ 55 G), hvor det nå er plikt for arbeidsgiver å gjører kjent for alle ansatte når det er ledige stillinger i bedriften. Dette er av særlig interesse for midlertidige ansatte og deltidsansatte som ønsker mer arbeid. Det vises til Ot. prp. nr. 64 for 2001-2002 og Inst. S. nr. 49 for 2001-2002. Arbeidslivsutvalget vil bl.a. som en del av sitt arbeid vurdere om arbeidsgiver bør pålegges ytterligere krav vedrørende rett til stillingsutvidelse for deltidsarbeidende som ønsker utvidet arbeidstid for eksempel i form av en regel for fortrinnsrett til stillingsutvidelse. Vi kan opplyse om at Likestillingsombudet har bedt om en slik vurdering i en henvendelse til utvalget.

Regjeringen har i statsbudsjettet 2003 fremmet forslag om å øke kravet til delvis ledighet for å motta dagpenger fra 40 til 50 pst. for delvis sysselsatte. Delvis sysselsatte er ofte lite aktive arbeidssøkere, og noen kan ha kombinasjonen delvis sysselsetting/delvis trygd som en ønsket tilpasning. En betydelig andel av delvis sysselsatte dagpengemottakere jobber innenfor offentlig tjenesteyting, bl.a. innen helse- og omsorgssektoren. En slik endring vil gjøre det mindre attraktivt å tilpasse seg som delvis sysselsatt og kan bidra til at disse arbeidstakerne øker sitt arbeidstilbud.”

VEDLEGG