Historisk arkiv

Svar på spm. 43 - 44 fra Finanskomiteen v/SPs fraksjon av 14.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. forenkling av regelverket og kommunesektoren / bevilgningsøkningen i kap 580 Bostøtte

Finansdepartementet
Vårt saksnr : 02/3743

Spørsmål nr. 43, fra Stortingets finanskomité v/Senterpartiets fraksjon, av 14. oktober 2002, vedrørende Statsbudsjettet 2003

"Hvilken kostnadsreduserende effekt vil regjeringens arbeid med forenkling av regelverket ha for kommunesektoren? Hvilken kostnadsreduserende effekt kan oppnås ved å fjerne så mye som mulig av ulike detaljreguleringer av den tjenesteproduksjonen?"

Svar:

Spørsmålet har blitt forelagt Kommunal- og regionaldepartementet som har gitt følgende svar:

"Arbeidet med forenkling av statlig regelverk rettet mot kommunesektoren tar utgangspunkt i at kommunene og fylkeskommunene som ansvarlige for produksjon av tjenester, er nærmest til å vite hvordan tjenestene bør organiseres. Statlig regelverk vil i hovedsak måtte utformes som en ensartet norm for hele landet. Det vil være vanskelig å imøtekomme lokale ønsker og behov gjennom slike standardiserte løsninger, enten det gjelder selve tjenestetilbudets innhold, organisering eller omfang. Frihet til lokal tilpasning vil i større grad kunne sørge for at lokale preferanser oppfylles, og bidra til kostnadseffektivitet. Forenklingene skal bidra til mer tjenesteproduksjon og mindre administrasjon ved at unødvendige regler som detaljstyrer kommunesektoren fjernes. Det er ikke mulig å angi noe generelt om kostnadsreduksjoner som følge av den generelle gjennomgangen av statlige bindinger og pålegg overfor kommunesektoren. Økonomiske og administrative konsekvenser vil bli vurdert i tilknytning til de enkelte lovforslag og andre endringstiltak, som vil bli fremmet av det enkelte departement."

Spørsmål nr. 44, fra Stortingets finanskomité v/Senterpartiets fraksjon, av 14. oktober 2002, vedrørende Statsbudsjettet 2003

"Er bevilgningsøkningen i kap 580 Bostøtte tilstrekkelig til at dagens nivå på bostøtte kan opprettholdes, når finansieringskravet for barnefamilier endres?"

Svar:

Spørsmålet har blitt forelagt Kommunal- og regionaldepartementet som har gitt følgende svar:

"For neste år har Regjeringen foreslått å øke bevilgningen under kap. 580 Bostøtte med 175,8 mill. kroner, dvs. fra 1 757 mill. kr i 2002 til 1 932,8 mill. kr i 2003. Som et ledd i Regjeringens tiltaksplan for bekjempelse av fattigdom har Regjeringen foreslått å fjerne kravet om husbankfinansiering for barnefamilier som bor i selveide boliger. Denne endringen krever en økning i bevilgningen til bostøtte med 77 mill. kroner. Resten av den foreslåtte bevilgningsøkningen skal bl. a. brukes til å justere satsene i bostøtteordningen i forhold til utviklingen i bokostnader og inntekter. Med den foreslåtte bevilgningsøkningen vil den gjennomsnittlige bostøtteutbetalingen pr. husholdning til neste år kunne opprettholdes på dagens nivå."