Historisk arkiv

Svar på spm. 9 fra Finanskomiteen/SPs fraksjon, 26.11

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Kraftverksbeskatning

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 02/4334

Spørsmål nr. 9, fra Finanskomiteen/ Senterpartiets fraksjon, av 26.11.2002, vedrørende budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og Fremskrittspartiet

"Avtalepartene ble enige om å ”se på forenklinger i skattesystemet” når det gjelder kraftverkbeskatning. Hvilke forhold er det departementet har i tankene?"

Svar:
Det vises til avsnitt 14.3 i Ot.prp. nr. 1 (2002-2003), der det blant annet står:

”Finansdepartementet vil derfor, i samarbeid med Olje- og energidepartementet, foreta en samlet vurdering av enkelte sider ved både de konsesjonsbaserte ordningene og skattereglene for kraftnæringen.”

Det framgår videre at evalueringen av verdsettelsesreglene for eiendomsskatt skal inngå som en del av denne vurderingen. Videre pekes det på at noen av reglene, særlig innenfor grunnrentebeskatningen, er relativt kompliserte, og at en skal vurdere om det er mulig å forenkle disse reglene på enkelte områder. Dette utelukker ikke at det kan være naturlig å vurdere også enkelte andre sider ved regelverket, for eksempel gjeldsrentebegrensningsregelen.

Det pekes på at både de konsesjonsbaserte ordningene og skattereglene skal ivareta en rekke hensyn som delvis er overlappende, og at det derfor er en fordel om endringer i de ulike ordningene ses i sammenheng. Det legges til grunn at endringene skal skje innenfor en om lag provenynøytral ramme for kraftnæringen, kraftkommunene og staten.”

Avtalen med Fremskrittspartiet innebærer at det skal være et særlig fokus på forenklingsmuligheter i dette arbeidet.