Historisk arkiv

Svar på spm. 90 fra Finanskomiteen/APs fraksjon, 22.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

tiltaksplasser

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 02/3840

Spørsmål nr. 90, fra Finanskomiteen/APs fraksjon, av 22. oktober 2002, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2003

Jeg viser til svar på spørsmål 51 fra Arbeiderpartiet. Jeg vil gjerne ha følgende tilleggsinformasjon:

  • Dersom svaret er å forstå slik at det er overført tiltaksplasser til Trygdeetaten, vil jeg gjerne vite hvilke tiltak dette er og hvor mange.
  • Jeg vil gjerne også vite hvorfor beslutningen om ikke å sette i verk utleietiltak har ført til reduksjon i antall tiltaksplasser."

Spørsmålet har vært forelagt Arbeids- og administrasjonsdepartementet som har gitt følgende svar:
”a) Når det gjaldt ansvaret for oppfølging av allerede sykemeldte arbeidstakere, var ansvaret tidligere delt mellom Aetat og trygdeetat. I Sandmanutvalget ble det påpekt det uheldige i at arbeidsgivere må forholde seg til flere offentlige etater for å få råd, veiledning og økonomisk bistand i arbeidet med å forebygge sykefravær, få sykemeldte arbeidstakere raskere tilbake i arbeid og hindre varig avgang fra arbeidslivet. For å oppnå resultater i sykefraværsarbeidet var det av betydning å skape et klarere ansvarsforhold mellom de offentlige etatene når det gjaldt forebygging av sykefravær og bedriftsintern attføring. Ved behandling av St.prp.nr. 1 Tillegg nr.1 (2001-2002) Intensjonsavtalen om et Inkluderende arbeidsliv vedtok Stortinget at Aetat ikke lenger skulle ha oppgaver knyttet til forebygging av sykefravær og bedriftsintern attføring og at Arbeidslivstjenesten og tiltaket Bedriftsintern attføring (BIA) skulle overføres til Trygdeetaten. Samtidig ble et nytt tilretteleggingstilskudd i regi av Trygdeetaten innført. Dette tilskuddet benyttes bl.a. til å dekke arbeidsgiveres merkostnader for å legge til rette for sykmeldte personer under rehabilitering eller forebygge sykefravær. Dette vil normalt ikke forstås som tiltaksplasser. Trygdeetaten fikk på denne bakgrunn overført kr 35 mill fra kap 1590 (tilsvarende 80 årsverk i arbeidslivstjenesten) og kr 80 mill fra kap 1592 (tilsvarende bevilgningen til tiltaket BIA) fra Aetat. Dette ga grunnlag for å nedjustere måltallet over antall tiltaksplasser under kap. 1592. Aetat skal etter dette ikke lenger ha oppgaver knyttet til forebygging av sykefravær og bedriftsintern attføring. Aetats oppgaver vil hovedsakelig være rettet mot yrkesrettet attføring og rekruttering av personer med redusert arbeidsevne.

b) For spesielt å gjennomføre det nye utleietiltaket ble rammen under kap 1591 Arbeidsmarkedstiltak i statsbudsjettet 2002 foreslått styrket med 53 mill. kroner, og rammen under kap 1592 Spesielle arbeidsmarkedstiltak for yrkeshemmede ble foreslått styrket med 14,5 mill. kroner. Inntektsanslaget under kap 4591 Arbeidsmarkedstiltak og kap 4592 Spesielle arbeidsmarkedstiltak for yrkeshemmede ble satt opp tilsvarende rammestyrkingen under utgiftskapitlene. Da Stortinget ved behandlingen av statsbudsjettet for 2002 vedtok ikke å sette i gang det nye utleietiltaket, ga dette grunnlag for å nedsette utgiftsrammene og antall tiltaksplasser så vel som inntektsanslaget som var knyttet til forsøket. Dette var utleieplasser som skulle selges i markedet, og i den grad det er betalingsvilje for slike tiltak, må det antas at de skapes i markedet. Budsjettreduksjonen blir dermed ikke et kutt i antall plasser i finansiert over statsbudsjettet.”

VEDLEGG