Historisk arkiv

Svar på spm. 95 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon, 14.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. funksjonshemming og barn med spesielle behov

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 02/3750

Spørsmål nr. 95, fra Stortingets finanskomite v/ SVs fraksjon, av 14.oktober 2002.

"Hvilken begrunnelse har regjeringen for at den ikke vil følge opp Stortingets vedtak om å likestille barn med funksjonshemming og barn med spesielle behov der det er anbefalt tiltak fra PPT/barnevernet jfr. Barnehageavtalen? Mener den at disse barna får den hjelpen de trenger, uten et tilskudd slik det er gjort for barn med funksjonshemming?"

Spørsmålet er forelagt Barne- og familiedepartementet, som svarer følgende:

"Barn med funksjonshemming kan trenge særskilt tilrettelegging av fysiske og personalmessige forhold i barnehagen for at de skal kunne ha nytte av oppholdet. En slik tilrettelegging vil ofte medføre ekstrakostnader for barnehageeier. Det gis derfor et ekstra tilskudd fra staten som kommer i tillegg til det ordinære driftstilskuddet.

Å gi barn plass i barnehage kan være et barnevernstiltak. I noen tilfeller utløser dette ikke behov for ytterligere tilrettelegging i barnehage. I andre tilfeller kan det være behov for tilrettelegging, p.g.a for eksempel adferdsvansker og psykiske lidelser. I så fall er dette å betrakte som en funksjonshemming, jf merknadene til § 9 i barnehageloven, og vil kunne utløse tilskudd på linje med andre funksjonshemminger. Barn med spesielle behov, hvor det er nødvendig med ekstra tilrettelegging i barnehage, omfattes derfor av eksisterende tilskuddsordning. I noen tilfeller vil det også kunne fattes vedtak om rett til spesialpedagogisk hjelp etter opplæringsloven.

Det er kommunen som på bakgrunn av søknad fra den enkelte barnehageeier fordeler tilskuddet til tiltak for barn med funksjonshemming. Tilskuddet er ikke ment å fullfinansiere tilbud for barn med funksjonshemminger i barnehage, men skal være et bidrag til å dekke ekstra utgifter forbundet med tilrettelegging, enten det gjelder fysiske eller psykiske funksjonshemminger. Kommunen har ansvar for å yte det som er nødvendig av egne midler, i tillegg til tilskuddet fra staten, for at barn med funksjonshemming skal få et tilrettelagt tilbud. Kommunen kan ikke nekte barn med funksjonshemming plass i barnehage på grunn av dårlig økonomi. Det er også kommunens ansvar å finansiere spesialpedagogiske tiltak. Kommunen får midler til dette gjennom de frie inntektene"