Historisk arkiv

Svar på spm. nr. 3 fra Finanskomiteen/SPs fraksjon av 8.10.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

vekst i offentlig og privat konsum

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 02/3678

Spørsmål nr. 3, fra Stortingets finanskomite v/ Senterpartiets fraksjon, av 8. oktober 2002, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2003

"Etter departementets anslag er veksten i privat konsum 7 ganger så stor som veksten i offentlig konsum. Mener departementet at dette er en ønskelig utvikling for årene som kommer"

Svar:
I Nasjonalbudsjettet 2003 anslås volumveksten i privat konsum og offentlig konsum i 2003 til henholdsvis 3,5 og 0,5 pst. Den sterke anslåtte veksten i privat konsum må ses i sammenheng med flere år med sterk lønnsvekst og moderat prisvekst og at det beregningsteknisk er lagt til grunn en viss rentenedgang i framskrivingene i Nasjonalbudsjettet. Sterk reallønnsvekst vil på den andre siden trekke i retning av at offentlige utgifter vokser som andel av BNP fordi offentlig sektor gjennomgående er mer sysselsettingsintensiv enn privat sektor.

Budsjettpolitikken er avgjørende for størrelsesforholdet mellom privat og offentlig sektor. Regjeringen har som målsetting over tid å holde den underliggende veksten i statsbudsjettets utgifter lavere enn veksten i verdiskapingen i Fastlands-Norge. Siktemålet med dette er blant annet å ha en fortsatt sterk konkurranseutsatt sektor. Offentlig sysselsetting har i mange år vist en trendmessig økning som andel av samlet sysselsetting. Dette fører til at det blir mindre tilgjengelige ressurser til den øvrige delen av økonomien, deriblant konkurranseutsatt virksomhet.

VEDLEGG