Historisk arkiv

Svar på spm. 114-115 fra Finanskomiteen/APs fraksjon av 22.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/3321

Spørsmål nr. 114, fra Finanskomiteen/ Arbeiderpartiets fraksjon, av 22.10.03, vedrørende Statsbudsjettet 2004

"Kap. 1520 Statskonsult – spørsmål til omtale av omdannelse av Statskonsult til aksjeselskap:

a) Hva koster selve omdannelsen av Statskonsult til AS? Vi ber om en total oversikt over de ekstra kostnader dette innebærer og konsekvenser for budsjettåret 2004.

b) Det tas sikte på å opprette en uavhengig enhet for dokumentasjon og kritisk analyse. Dette er blant Statskonsults oppgaver i dag. Hvor mange ansatte regner AAD vil bli overført fra Statskonsult til den nye enheten?

c) Det er regnet med at det foreslåtte selskapet ”over tid” vil gi ”avkastning på linje med det som er vanlig i bransjen”. Hvilke beregninger ligger til grunn for dette?

d) Det heter at ”regjeringen legger til grunn at AAD kjøper disse tjenestene i 2004. Etter overgangsperioden på tre år vil AAD bestille tjenester til dep.fellesskapet på fritt grunnlag i markedet”. Betyr dette at AAD også i 2005 og 2006 vil kjøpe tjenester fra Statskonsult i samme størrelsesorden som i 2004?"

Svar:

Spørsmålet har blitt forelagt Arbeids- og administrasjonsdepartementet, som gir følgende svar:

a)

Selve omdannelsen av Statskonsult til AS er i utgangspunktet en endring av virksomhetens tilknytning til eierdepartementet, mens merkostnadene i hovedsak er knyttet til det omstillingsbehovet som oppstår i virksomheten etter denne omdannelsen. Dette omstillingsbehovet har departementet beregnet til å innebære merkostnader i 2004, gitt som restruktureringstilskudd, på 8 mill. kroner, samt et tilskudd til merutgifter ved videreføring av medlemskap i Statens pensjonskasse, på 7,5 mill. kroner. Det er lagt opp til at restrestruktureringstilskudd videreføres i 2005 og 2006. Budsjettmessig er det foreslått 125 mill. kroner til omdannelsen til aksjeselskap i 2004 over kap. 1520 Statskonsult. Hoveddelen av dette er investeringer i egenkapital for selskapet, 109,5 mill. kroner.

b)

Arbeids- og administrasjonsdepartementet (AAD) arbeider med sikte på å opprette en uavhengig enhet for dokumentasjon og kritisk analyse. I samråd med andre berørte departementer, vil AAD nærmere vurdere organisering og profil for en slik enhet og komme tilbake til Stortinget med resultatet på et senere tidspunkt. Dette er en prosess som vil pågå uavhengig av, og i etterkant av, omdanningen av Statskonsult til aksjeselskap fra 01.01.2004. Det er således ikke aktuelt å overføre ansatte i Statskonsult til en slik enhet.

c)

Omstillingen fra direktorat til aksjeselskap forventes å gi et underskudd i en overgangsperiode. Departementet har lagt dette underskuddet til grunn for estimering av likviditetsbehovet og egenkapital i åpningsbalansen. Departementet vil likevel understreke at dette er modellanalyser og estimater som det alltid vil være usikkerhet knyttet til.

Det er lagt til grunn at selskapet vil gå med overskudd fra 2007 og det forventes ikke avkastning før dette. Vurderingene er basert på beregninger utført av sakkyndig konsulent.

d)

Arbeids- og administrasjonsdepartementet vil i en overgangsperiode kjøpe en bestemt type tjenester av det nye selskapet. De tjenestene det er tale om er i tilknytning til prosjekter og oppgaver nåværende Statskonsult utfører på vegne av departementet og departementsfellesskapet - og som ikke er avsluttet innen utgangen av inneværende år. Hensikten med slike kjøp er å sikre at prosjekter det er lagt ned betydelige ressurser i videreføres av det nye selskapet, slik at prosjektene kan avsluttes i henhold til opprinnelige planer. En del av disse prosjektene avsluttes i 2004, mens noen avsluttes i 2005 eller 2006, noe som med andre ord innebærer at kjøp av denne typen tjenester gradvis vil avta fram mot 2007. Departementet vil imidlertid understreke at alle nye oppdrag som skal utføres fra 2004 vil bli satt ut på ordinært anbud i henhold til anskaffelsesregelverket. Statskonsult vil også kunne konkurrere om slike oppdrag. Det er derfor ikke mulig å si hva samlet kjøp av tjenester vil bli i 2005 og 2006.

Spørsmål nr. 115, fra Finanskomiteen/ Arbeiderpartiets fraksjon, av 22.10.03, vedrørende Statsbudsjettet 2004

" Kap. 4522, post 04, jf. 1522 Norsk lysningsblad: Hvilke konsekvenser har endringene om at firmameldinger ikke skal trykkes for Norsk lysningsblad når det gjelder antall årsverk, og hva er konsekvensen for avtalen med det eksterne firmaet som trykker bladet?"

Svar:

Spørsmålet har blitt forelagt Arbeids- og administrasjonsdepartementet, som gir følgende svar:

"Bortfall av firmameldinger vil medføre en reduksjon av grunnlaget for Norsk lysingsblad i trykket form med 25-40%. Dette medfører ikke bemanningsmessige konsekvenser for Statens forvaltningstjeneste/Norsk lysingsblad. Endringen vil redusere arbeidsmengden i teknisk redaksjon/annonsemottak i Nor-Trykk. Hvorvidt dette får konsekvenser for årsverk og antall sysselsatte i bedriften (Nor-Trykk) er ikke Arbeids- og administrasjonsdepartementet kjent med fordi arbeidet utføres i henhold til kontrakt. Departementet har som følge av dette ikke inngående kjennskap til hvordan leverandøren disponerer sine ressurser internt.

Når det gjelder kontrakten mellom Statens forvaltningstjeneste og Nor-Trykk vil bortfallet av firmameldingene medføre at inntekten til Nor-Trykk reduseres med ca. 2 mill. kroner for 2004. Det utgjør anslagsvis en nedgang på 10 % i forhold til 2003. Nedgangen for 2004 er ikke større enn at dette kan håndteres innenfor rammene av kontrakten.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet regner med at all publisering av offentlige kunngjøringer etter hvert kun vil skje elektronisk. Dette krever imidlertid endring i flere hjemmelslover enn de som omhandler firmameldinger. Arbeidet med å kartlegge hjemler og ansvar er i gang, men det vil være behov for en overgangsperiode. Departementet legger derfor til grunn at Norsk lysingsblad vil bli trykket ut 2004 da gjeldende kontrakt mellom Statens forvaltningstjeneste og Nor-Trykk løper ut 2004. Kontrakten kan for øvrig ikke fornyes/forlenges. En evt. ny kontrakt om trykking av Norsk lysingsblad fra 2005 og videre må derfor ut på internasjonal anbudskonkurranse iht. regelverket for offentlige anskaffelser."